Familien Nielsen valg

Familien Nielsens valg

Familien Nielsen fra Vium sparer hvert år mere end halvdelen af deres varmeregning, efter de har skiftet deres oliefyr ud med kombineret bio- og solvarme. Faktisk har familien sparet så meget, at investeringen tjener sig selv ind allerede efter tre år.

Otte graders varme indendøre er en kold fornøjelse at stå op til morgen efter morgen. Det var netop de kolde morgener, der fik familien Nielsen i Vium til at få udskiftet deres gamle oliefyr. ”Fyret satte ud flere gange i løbet af vinteren, og jeg siger dig, det var altså koldt at stå op til. Det dur simpelthen ikke til en familie på fire, og derfor var vi nødt til at finde en anden løsning”, siger Michael Nørgaard Nielsen.

Familien overvejede blandt andet jordvarme og undersøgte markedet, før deres valg faldt på en kombination af sol- og biovarme. I september måned 2010 fik familien installeret et fuldautomatisk træpillefyr og fem kvadratmeter solfangere på taget.

Hele systemet leverer familiens varme brugsvand og opvarmer stuehuset på 160 kvadratmeter og 20 kvadratmeter kontor i garagen, hvorfra Michael Nørgaard Nielsen driver sin egen virksomhed. ”Vi er meget glade for den løsning, vi har valgt. Det er gået helt over vores forventninger, for vi sparer flere penge, end vi havde regnet med”, siger Michael Nørgaard Nielsen.

Sparer mere end forventet
Med den nye løsning regnede familien med at spare 50 procent af varmeregningen. For mens udgiften til olie årligt kostede familien 37.000 kroner, forventede de at kunne holde varmen ved køb af træpiller for mellem 8.000 og 14.000 kroner. ”Men det viser sig, at vi faktisk kan klare os fint med omkring tre paller træpiller om året, hvilket giver os en yderligere besparelse på op til 8.000 kroner årligt”, siger Michael Nørgaard Nielsen.

Familiens samlede investering løb op i 78.750 kroner (beløbet er fratrukket et tilskud på 15.000 kroner, som familien fik fra den daværende skrotningsordning, red.), og de sparer hvert år mellem 23.000 og 29.000 kroner. Dermed er deres investering betalt af allerede efter godt tre år. Herefter kan familien komme hele besparelsen i lommen de følgende 17 år – anlægget har nemlig en forventet levetid på 20 år. Og så er det tilmed slut med de kolde morgener.

Øget bevidsthed
Med det nye anlæg er der desuden fulgt en øget bevidsthed om forbrug, som påvirker hele familien. Far Michael laver et grønt regnskab, hvor han for eksempel viser familiens teenagesøn grafen over både el- og varmeforbruget. ”Jeg kan godt lide at følge med, og man bliver lidt bidt af det. Og på den måde er det lykkedes os at spare 65 procent på elregningen blot ved at være lidt mere bevidste. Det er da tankevækkende”, slutter Michael Nørgaard Nielsen.

Vil du vide mere om dine egne muligheder for at mindske dit CO2-udslip og dine energiudgifter med vedvarende energi, så kontakt din lokale VE-installatør. Du finder din nærmeste VE-installatør ved at klikke her

2012 - Medlemsblad

Facebook