Vi hjælper dig med at finde
en VE-godkendt installatør
når du skal have en luft til vand varmepumpe

Find installatør Spørgsmål & svar Tilskudsmuligheder

Luft til vand varmepumpe

Hvis du drømmer om en grønnere hverdag, så kan du med fordel få installeret en luft til vand varmepumpe i din bolig. Med en luft til vand varmepumpe får du nemlig en bæredygtig og miljøvenlig måde at opvarme vandet i dit centralvarmesystem på, så du kan opvarme både bolig og brugsvand. Kunne du godt tænke dig at blive meget klogere på, hvad en luft til vand varmepumpe er, hvilke fordele der er forbundet med denne type varmepumpe samt luft til vand varmepumpe pris og muligheden for luft til vand varmepumpe tilskud, kan du læse meget mere om dette herunder. 

Her på siden finder du ligeledes også en VE-installatør i dit lokalområde, som kan hjælpe dig i hele processen fra rådgivning og luft til vand anlæg pris til luft til vand varmepumpe installation. 

Hvad er en luft til vand varmepumpe?

En luft til vand varmepumpe er en opvarmningsform, der udnytter energien fra luften til at opvarme vandet i dit centralvarmesystem, som så kan generere varme til både din bolig og dit brugsvand via radiatorer, gulvvarme og varmtvandsbeholdere. Et luft til vand anlæg er en vedvarende energieffektiv opvarmningsform, der ved at trække på allerede eksisterende energi fra udeluften således kan hjælpe dig med både at spare penge og strøm. 

Et luft til vand varmepumpe komplet anlæg er en oplagt løsning til boliger med vandbåret opvarmningssystem – særligt hvis du ønsker en langt mere energieffektiv og -venlig løsning til boligen. Til forskel fra jordvarmeanlæg er luft til vand anlæg langt nemmere at installere, hvorfor det er et godt alternativ til jordvarmepumper. Samtidig er en luft til vand varmepumpe en bedre totalløsning end luft til luft varmepumpen, der opvarmer boligen. Ved at investere i en luft til vand varmepumpe installation kan du derved udskifte dit olie- eller gasfyr helt med en miljøvenlig løsning. 

Hvordan virker en luft til vand varmepumpe?

Et luft til vand anlæg fungerer sådan, at det optager energien fra luften til at opvarme centralvarmesystemet i boligen, så både vandet i radiatorerne, gulvvarmen og varmtvandsbeholderen opvarmes, så din bolig og brugsvand bliver varmt. Luft til vand varmepumpen øger temperaturen i den optagne energi via et lukket kredsløb, hvor selve processen er lidt ligesom i et køleskab, der trækker varmen ud af luften via en ventilator. 

Luft til vand varmepumpen består af to dele: en udedel, der optager varmeenergien fra luften, og en indedel, som sørger for at pumpe den optagne varme ind i bolig og brugsvand. Når energien er optaget, sættes en proces i gang, som foregår via varmepumpens fordamper, kompressor, kondensator og ekspansionsventil. Et luft til vand anlæg kan fungere i helt ned til omkring -20 grader, og skulle temperaturen falde yderligere, sørger en el-patron for, at systemet stadig fungerer. Dermed kan du også få glæde af dit luft til vand anlæg selv i vintermånederne. 

Processen for en luft til vand varmepumpe foregår således: 

 • I fordamperen opvarmes kølemidlet, der cirkulerer rundt i varmepumpen, og omdannes til damp. 
 • Dampene herfra føres videre til kompressoren, der komprimerer dampen og øger både temperatur og lufttrykket i pumpen. 
 • Herfra ledes det opvarmede kølemiddel til kondensatoren, der overfører varmen til luft til vand anlæggets varmesystem. Fra varmesystemet føres varmen ud i boligen, hvorefter kølemidlet nedkøles og kondenseres tilbage til flydende form. 
 • Efter opvarmning af boligen føres kølemidlet til ekspansionsventilen, der har til formål at sikre, at både lufttryk og temperatur sænkes, og så starter processen forfra. 

Hvorfor vælge en luft til vand varmepumpe?

Der er mange fordele forbundet med at opvarme sin bygning med en luft til vand varmepumpe. Først og fremmest er her tale om en energi- og klimavenlig løsning, der er baseret på vedvarende energi. Faktisk leverer en luft til vand varmepumpe ca. 3-5 gange så meget varmeenergi, som den bruger i el-energi, hvorfor der er tale om en virkelig eneDer er flere fordele forbundet med at vælge en luft til vand varmepumpe. En af dem er blandt andet, at du ved at udskifte din nuværende varmekilde såsom olie- eller gasfyr til et luft til vand anlæg vil kunne skifte til en noget mere bæredygtig og miljøvenlig løsning, der trækker på en vedvarende og helt naturlig energi til opvarmning af bolig og brugsvand.  

Fordele ved en luft til vand varmepumpe

Luft til vand varmepumpe fordelene er mange, og herunder kan du læse lidt nærmere om de mange luft til vand varmepumpe fordele: 

 • Miljøvenlig varme: varmen fra luft til vand anlægget kommer fra en vedvarende energikilde, og kombineret med et lavere CO2-udslip gør det luft til vand varmepumpen til en af de mest miljøvenlige løsninger til opvarmning. 
 • Energieffektiv varme: et luft til vand anlæg kan levere omkring 3,5-5 gange så meget varmeenergi, som den bruger i el-energi, hvilket gør det særligt energieffektivt. 
 • Besparelser på varmeregningen: du vil kunne opnå store besparelser, der da hverken bruges lige så meget varme eller el på opvarmning med en luft til vand varmepumpe. 
 • Lydsvag: luft til vand varmepumpen er meget lydsvag, så du nærmest ikke bemærker, at den er der. 
 • Fylder ikke meget: et luft til vand anlæg fylder ikke så meget, hvilket gør det til et godt alternativ til dig, der måske ikke har så meget plads eller så stor en grund. 
 • Sikker i drift: din nye luft til vand varmepumpe er driftssikker og har en lang levetid, så du behøver blot at bestille et årligt servicetjek. Investeringen ved luft til vand varmepumpe installationen har typisk tjent sig selv ind efter få år. 
 • Totalløsning: til forskel fra luft til luft varmepumpen kan luft til vand varmepumpen både opvarme bolig og brugsvand.

Besparelse ved luft til vand varmepumper

Som nævnt i ovenstående afsnit er der mulighed for besparelse ved luft til vand varmepumpe. Faktisk er der flere luft til vand varmepumpe besparelser at hente. Først og fremmest vil installation af et luft til vand anlæg give dig en mærkbar energibesparelse, som tydeligt vil kunne mærkes på din varmeregning. Særligt hvis du skifter fra et gas- eller oliefyr, vil der være penge at spare. En luft til vand varmepumpe besparelse er blandt andet, at du vil kunne spare op til 50% på varmeregningen ved at skifte fra fyr til varmepumpe, og er din bolig samtidig velisoleret og har gulvvarme, kan besparelsen i stedet være helt op til 70%. 

En anden besparelse ved luft til vand varmepumpe er i forhold til din el-regning. Selvom luft til vand anlægget kører på strøm, vil den for hver kWh, der bruges til generering af varme, typisk levere omkring 3 (i nogle tilfælde helt op til 5) kwh varmeenergi, hvilket giver dig mulighed for at opnå store besparelser på el-regningen. 

Hvad koster et luft til vand anlæg?

I forhold til luft til vand varmepumpe pris så afhænger dette naturligvis af den enkelte leverandør, samt hvorvidt der er tale om blot en luft til vand varmepumpe, eller det er luft til vand varmepumpe med montering. Men hvad koster en luft til vand varmepumpe så? Det vil du kunne læse meget mere om herunder. 

Hvad koster en luft til vand varmepumpe?

Luft til vand varmepumpe prisen afhænger af flere faktorer, der har stor betydning for, hvad den endelige pris for dit nye luft til vand anlæg vil være hos leverandøren. Blandt andet vil følgende have indvirkning på, hvad din luft til vand varmepumpe vil komme til at koste: 

 • Antallet af personer i husstanden 
 • Dit forbrug 
 • Dit boligareal 
 • Radiator-/gulvvarmesystem 
 • Isoleringen af dit hus 
 • Omfanget af luft til vand varmepumpe installationen 

Din luft til vand varmepumpe pris afhænger naturligvis også af den valgte model, mærke, kvalitet og ikke mindst varmepumpens effektivitet. Og selvom det kan lyde som en dyr investering, er der dog mulighed for tilskud til luft til vand varmepumpen, ligesom det også vil være en investering, der tjener sig selv ind på nogle år. 

Prisen på installation af luft til vand varmepumpe

Har du først købt din nye luft til vand varmepumpe, kan du regne med, at der også vil væres en pris på montering af luft til vand varmepumpen, som skal lægges oveni den pris, du har givet for varmepumpen alene. Installation af luft til vand varmepumpe prisen afhænger naturligvis af din montør, og det kan derfor være en god ide altid at indhente flere tilbud på prisen for montering af luft til vand varmepumpe hos flere leverandører, så du er sikker på den pris, der giver bedst mening for dig. 

Luft til vand varmepumpe pris inkl montering

I langt de fleste tilfælde vil det være en fordel at vælge luft til vand varmepumpe med montering inkluderet i prisen, da du derved vil kunne spare penge og samtidig være sikker på, at det bliver gjort korrekt.

Hvad dit luft til vand anlæg koster, afhænger selvfølgelig af, hvilken leverandør du vælger samt varmepumpemodel. Priserne varierer mellem forskellige mærker og modeller, og det er vigtigt at finde en løsning, der passer til dine specifikke behov og dit budget.

Det er vigtigt at bemærke, at den endelige pris for en luft til vand varmepumpe inkl. montering ikke kan fastlægges, før en montør har set dit hus.

Hvad koster en luft til vand varmepumpe i drift?

Et luft til vand varmepumpe forbrug afhænger meget af, hvilken varmepumpe du investerer i, og ikke mindst arealet af din bolig. Dette har nemlig stor betydning for, hvor effektivt luft til vand anlægget er, men også betydning for, hvad din varmepumpe koster i drift om året. Som udgangspunkt vil du dog opleve, at det udbytte, du får ved en luft til vand varmepumpe, er højere end udgifterne for drift, hvorved din varmepumpe ofte vil have betalt sig selv hurtig ind igen efter installation. 

Hertil kommer også, at din varmepumpe faktisk er forholdsvis billig i drift, da den kun kræver et årligt servicetjek og ellers passer sig selv. Selve servicetjekket koster lige omkring 2.000 kr. om året alt efter leverandør. 

Hvor meget strøm bruger en luft til vand varmepumpe?

Dit luft til vand varmepumpe forbrug i forhold til strøm afhænger også af nævnte faktorer i ovenstående afsnit. Det betyder også, at luft til vand varmepumpe el-forbrug vil være forskelligt fra husstand til husstand og ikke mindst fra el-selskab til el-selskab. Som udgangspunkt kan du forvente, at en luft til vand varmepumpe leverer et sted mellem 3-5 kWh varme for hver kWh el, som varmepumpen bruger til opvarmning. Et årligt strømforbrug for en luft til vand varmepumpe i et ganske almindeligt parcelhus på 130 m2 fra 60’-70’erne kan derfor hurtigt løbe op i 5.746 kWh el. Hvilket egentlig betyder, at luft til vand varmepumpe el-forbruget er noget lavere end ved flere andre opvarmningsformer. 

For at få det præcise tal for netop dit luft til vand varmepumpe forbrug i strøm kan du gange kvadratmeterne i dit hus, med den pris, du normalt betaler pr. kilowatt el, og så får du en cirka pris på dit el-forbrug med en varmepumpe. 

Tilskud til luft til vand varmepumpe

Når du vælger at udskifte en energikilde, der bruger fossile brændstoffer til opvarmning af din bolig, vil der være mulighed for at få tilskud til luft til vand varmepumpe. Et varmepumpe luft til vand tilskud kan du få fra det offentlige, når du netop vælger at skifte fra fx gas- eller oliefyr. Ved luft til vand varmepumpe tilskud kan du vælge mellem to forskellige: 

 • Bygningspuljen 
 • Håndværkerfradrag 

For at få tilskud til luft til vand varmepumpe gennem Bygningspuljen skal du sende en ansøgning ind, når puljen åbner hvert år. Med et tilskud til luft til vand varmepumpen vil der ofte være mange penge at hente. Vælger du ikke at ansøge om tilskud gennem Bygningspuljen, kan du i stedet få håndværkerfradrag. Dette gælder dog kun indtil 31. marts 2022, hvor det stadig er muligt at få håndværkerfradrag ved installation af luft til vand varmepumpe. 

Find en luft til vand varmepumpe installatør

Hvis du ønsker at få installeret en luft til vand varmepumpe, er det et krav, at opgaven udføres af en VE-godkendt luft til vand varmepumpe montør. Din VE-montør hjælper dig ikke kun med montering af din varmepumpe, men kan blandt andet også rådgive omkring valget af luft til vand varmepumpe. VE-installatør hjælper dig med at finde en leverandør/luft til vand varmepumpe montør og kan samtidig også hjælpe dig med at finde de bedste tilbud på luft til vand varmepumpe installation pris. 

Hvad end du ønsker at høre mere om montering af luft til vand varmepumpe pris, eller du søger en montør til installation af din varmepumpe, kan du her på siden finde en luft til vand varmepumpe montør i dit nærområde, som er VE-godkendt. 

Du bør altid vælge en installatør, der er omfattet af en garantiordning. På den måde sikrer du dig bedst som forbruger.

Alle VE-installatører er medlemmer af TEKNIQ Arbejdsgiverne og dermed omfattet af TEKNIQs garantiordning. Det betyder blandt andet, at du har mulighed for at klage over udført arbejde til Ankenævnet for Tekniske Installationer. Får du helt eller delvist medhold i din klage, men kan den indklagede installatør ikke efterleve ankenævnets afgørelse, dækker TEKNIQs Garantiordning op til 150.000 kr. inkl. moms.

0 km.

50 km.

300 km.

Vælg teknologi herunder
varmepumper245
solceller46
solvarme10
biomassefyr9
Flere teknologier