Vi hjælper dig med at finde
en VE-godkendt installatør
når du skal have en luft til vand varmepumpe

Find installatør Spørgsmål & svar Tilskudsmuligheder

Luft til vand varmepumpe

Hvis du drømmer om en grønnere hverdag, så kan du med fordel få installeret en luft til vand varmepumpe i din bolig. Med en luft til vand varmepumpe får du nemlig en bæredygtig og miljøvenlig måde at opvarme vandet i dit centralvarmesystem på, så du kan opvarme både bolig og brugsvand. Kunne du godt tænke dig at blive meget klogere på, hvad en luft til vand varmepumpe er, hvilke fordele der er forbundet med denne type varmepumpe samt luft til vand varmepumpe pris og muligheden for luft til vand varmepumpe tilskud, kan du læse meget mere om dette herunder. 

Her på siden finder du ligeledes også en VE-installatør i dit lokalområde, som kan hjælpe dig i hele processen fra rådgivning og luft til vand anlæg pris til luft til vand varmepumpe installation. 

Hvad er en luft til vand varmepumpe?

En luft til vand varmepumpe er en opvarmningsform, der udnytter energien fra luften til at opvarme vandet i dit centralvarmesystem, som så kan generere varme til både din bolig og dit brugsvand via radiatorer, gulvvarme og varmtvandsbeholdere. Et luft til vand anlæg er en vedvarende energieffektiv opvarmningsform, der ved at trække på allerede eksisterende energi fra udeluften således kan hjælpe dig med både at spare penge og strøm. 

Et luft til vand varmepumpe komplet anlæg er en oplagt løsning til boliger med vandbåret opvarmningssystem – særligt hvis du ønsker en langt mere energieffektiv og -venlig løsning til boligen. Til forskel fra jordvarmeanlæg er luft til vand anlæg langt nemmere at installere, hvorfor det er et godt alternativ til jordvarmepumper. Samtidig er en luft til vand varmepumpe en bedre totalløsning end luft til luft varmepumpen, der opvarmer boligen. Ved at investere i en luft til vand varmepumpe installation kan du derved udskifte dit olie- eller gasfyr helt med en miljøvenlig løsning. 

Hvordan virker en luft til vand varmepumpe?

Et luft til vand anlæg fungerer sådan, at det optager energien fra luften til at opvarme centralvarmesystemet i boligen, så både vandet i radiatorerne, gulvvarmen og varmtvandsbeholderen opvarmes, så din bolig og brugsvand bliver varmt. Luft til vand varmepumpen øger temperaturen i den optagne energi via et lukket kredsløb, hvor selve processen er lidt ligesom i et køleskab, der trækker varmen ud af luften via en ventilator. 

Luft til vand varmepumpen består af to dele: en udedel, der optager varmeenergien fra luften, og en indedel, som sørger for at pumpe den optagne varme ind i bolig og brugsvand. Når energien er optaget, sættes en proces i gang, som foregår via varmepumpens fordamper, kompressor, kondensator og ekspansionsventil. Et luft til vand anlæg kan fungere i helt ned til omkring -20 grader, og skulle temperaturen falde yderligere, sørger en el-patron for, at systemet stadig fungerer. Dermed kan du også få glæde af dit luft til vand anlæg selv i vintermånederne. 

Processen for en luft til vand varmepumpe foregår således: 

 • I fordamperen opvarmes kølemidlet, der cirkulerer rundt i varmepumpen, og omdannes til damp. 
 • Dampene herfra føres videre til kompressoren, der komprimerer dampen og øger både temperatur og lufttrykket i pumpen. 
 • Herfra ledes det opvarmede kølemiddel til kondensatoren, der overfører varmen til luft til vand anlæggets varmesystem. Fra varmesystemet føres varmen ud i boligen, hvorefter kølemidlet nedkøles og kondenseres tilbage til flydende form. 
 • Efter opvarmning af boligen føres kølemidlet til ekspansionsventilen, der har til formål at sikre, at både lufttryk og temperatur sænkes, og så starter processen forfra. 

Hvorfor vælge en luft til vand varmepumpe?

Der er mange fordele forbundet med at opvarme sin bygning med en luft til vand varmepumpe. Først og fremmest er her tale om en energi- og klimavenlig løsning, der er baseret på vedvarende energi. Faktisk leverer en luft til vand varmepumpe ca. 3-5 gange så meget varmeenergi, som den bruger i el-energi, hvorfor der er tale om en virkelig eneDer er flere fordele forbundet med at vælge en luft til vand varmepumpe. En af dem er blandt andet, at du ved at udskifte din nuværende varmekilde såsom olie- eller gasfyr til et luft til vand anlæg vil kunne skifte til en noget mere bæredygtig og miljøvenlig løsning, der trækker på en vedvarende og helt naturlig energi til opvarmning af bolig og brugsvand.  

Fordele ved en luft til vand varmepumpe

Luft til vand varmepumpe fordelene er mange, og herunder kan du læse lidt nærmere om de mange luft til vand varmepumpe fordele: 

 • Miljøvenlig varme: varmen fra luft til vand anlægget kommer fra en vedvarende energikilde, og kombineret med et lavere CO2-udslip gør det luft til vand varmepumpen til en af de mest miljøvenlige løsninger til opvarmning. 
 • Energieffektiv varme: et luft til vand anlæg kan levere omkring 3,5-5 gange så meget varmeenergi, som den bruger i el-energi, hvilket gør det særligt energieffektivt. 
 • Besparelser på varmeregningen: du vil kunne opnå store besparelser, der da hverken bruges lige så meget varme eller el på opvarmning med en luft til vand varmepumpe. 
 • Lydsvag: luft til vand varmepumpen er meget lydsvag, så du nærmest ikke bemærker, at den er der. 
 • Fylder ikke meget: et luft til vand anlæg fylder ikke så meget, hvilket gør det til et godt alternativ til dig, der måske ikke har så meget plads eller så stor en grund. 
 • Sikker i drift: din nye luft til vand varmepumpe er driftssikker og har en lang levetid, så du behøver blot at bestille et årligt servicetjek. Investeringen ved luft til vand varmepumpe installationen har typisk tjent sig selv ind efter få år. 
 • Totalløsning: til forskel fra luft til luft varmepumpen kan luft til vand varmepumpen både opvarme bolig og brugsvand.

Luft til vand varmepumpe pris

Prisen på luft til vand varmepumper varierer meget alt efter mærke og størrelse. Selvom det kan virke som en høj investering, så er det også en investering, der som oftest har tjent sig ind efter få år. Samtidig har du ofte mulighed for at få energitilskud gennem Bygningspuljen eller håndværkerfradrag i forbindelse med montering af luft til vand varmepumpe. Opfylder du kravene for luft til vand varmepumpe tilskud, vil vi anbefale, at du søger dette tilskud, da det i langt de fleste tilfælde er fordelagtigt.


Energitilskud til en luft til vand varmepumpe gennem Bygningspuljen ligger for et standardhus på mellem 22.000 og 28.000 kr. Din lokale VE-installatør står klar til at hjælpe dig med, hvad du kan få i tilskud, samt hvordan du søger tilskud til din nye luft til vand varmepumpe. Benyt dig af søgefunktionen her på siden, og find en VE-installatør nær dig til installation af varmepumpe.

Du bør altid vælge en installatør, der er omfattet af en garantiordning. På den måde sikrer du dig bedst som forbruger.

Alle VE-installatører er medlemmer af TEKNIQ Arbejdsgiverne og dermed omfattet af TEKNIQs garantiordning. Det betyder blandt andet, at du har mulighed for at klage over udført arbejde til Ankenævnet for Tekniske Installationer. Får du helt eller delvist medhold i din klage, men kan den indklagede installatør ikke efterleve ankenævnets afgørelse, dækker TEKNIQs Garantiordning op til 150.000 kr. inkl. moms.

0 km.

50 km.

300 km.

Vælg teknologi herunder
varmepumper243
solceller45
solvarme10
biomassefyr9
Flere teknologier