Fyr dit fyr: Attraktivt statsgaranteret lån til varmepumper 

Nu kan du få et attraktivt og billigt lån til at skifte dit fyr ud med en grønnere varmekilde som eksempelvis varmepumper. 

Regeringen og Finans Danmark har indgået et partnerskab med det formål at hjælpe danske borgere med at skifte deres olie- og gasfyr ud med mere bæredygtige alternativer som varmepumper. Det er et led i regeringens mål om at reducere afhængigheden af russisk gas og mindske Co2-udledningen i Danmark.  

Den nye ordning, kendt som “Fyr dit fyr”, er et samarbejde mellem regeringen og landets pengeinstitutter. Den giver dig mulighed for at optage et lån på favorable vilkår, når du vælger at skifte dit gas- eller oliefyr ud med en varmepumpe eller en anden mere miljøvenlig energikilde. 

Den 24. marts 2023 vedtog Folketinget også en lov om etablering af statsgaranti på lån til udskiftning af olie- eller gasfyr i landdistriktsområder uden for fjernvarmenettet. Dette skridt yder yderligere støtte til dem, der ønsker en billigere varmekilde og tage del i den grønne omstilling. 

Med “Fyr dit fyr”-ordningen og den nye lovgivning om statsgaranterede lån, er det nu blevet billigere og lettere for boligejere at investere i en miljøvenlig varmepumpe. 

Hvad er Fyr dit fyr?

Fyr dit fyr er et attraktivt lån til dig, der ønsker at udskifte dit olie- eller gasfyr med en grønnere varmekilde, eksempelvis en varmepumpe. Det giver dig gunstige lånemuligheder, hvor du hverken skal betale oprettelsesgebyrer eller tinglysningsafgift i forbindelse med oprettelse af lånet. Gennem ”Fyr dit fyr” kan du dermed opnå billigere finansiering af varmepumpen.  

Aftalen er indgået for at sætte skub i den grønne omstilling og tilskynde udskiftningen af olie- og gasfyr til mere energivenlige opvarmningsformer.  

Fyr dit fyr-ordningen er åben

D. 10. maj 2023 åbnede bankerne for muligheden for at optage ”Fyr dit fyr”-lån. Det betyder, at du nu slipper for at betale tinglysningsafgifter og oprettelsesgebyrer i forbindelse med lån, der skal bruges til udskiftning af dit fyr.  

Der er ligeledes åbnet for at indsende ansøgninger om statsgaranti.  

Fyr dit fyr-kampagnen løber frem til d. 31. december 2028.  

Dine fordele med Fyr dit fyr

Fyr dit fyr-lånet giver dig den fordel, at du ikke skal betale oprettelsesgebyrer og afgifter i forbindelse med optagelse af lånet til finansieringen af en varmepumpe, når du vil udskifte dit olie- eller gasfyr.

Disse fordele gør det mere overkommeligt og attraktivt for dig at optage lån til investeringen af en varmepumpe. Alene ved at fjerne oprettelsesgebyrer og tingslysningsafgiften, sparer man flere tusinde kroner på lånet. 

  • 0 kr. i oprettelsesgebyrer 

  • 0 kr. i tinglysningsafgift

  • Lav rente på lånet

Så meget kan du spare med Fyr dit fyr

Når du skal finansiere en varmepumpe vil du typisk have brug for 100.000-150.000 kr.  

En af de omkostninger, der normalvis er forbundet med et lån, er tinglysningsafgiften. Ved traditionelle lån udgør tinglysningsafgiften 1,45% af lånet. Med Fyr dit fyr-lånet kan du undgå denne udgift. Dette betyder en besparelse på mellem 3325kr. – 4025 kr. 

Der kan være forskelle i oprettelsesgebyrer fra bank til bank, og disse gebyrer kan også variere afhængigt af det kundesegment, du befinder dig i.  Ifølge Finans Danmark kan besparelsen være helt op til 8.000 kr., men den nøjagtige besparelse varierer fra person til person og afhænger af dig og din bank. 

Samlet set kan du altså opnå besparelser på helt op til 12.000 kr. Udelukkende i gebyrer.  

Betingelser for Fyr dit fyr-lånet

For at kunne optage et “Fyr dit fyr”-lån skal følgende betingelser være opfyldt: 

  • Lånet skal anvendes til at erstatte et olie- eller gasfyr med en grønnere varmekilde (f.eks. En luft til vand varmepumpe, jordvarme eller fjernvarme).
  • Den nye og mere bæredygtige varmekilde skal være taget i brug senest 12 måneder efter tinglysningen. 
  • Bygningen, hvor udskiftningen finder sted, skal være godkendt til helårsbeboelse. 
  • Mindst 90% af lånet skal anvendes til at erstatte olie- eller gasfyret med en varmepumpe eller en anden miljøvenlig varmekilde. 
  • Udskiftningen af fyret skal udføres af en professionel håndværker. 

Statsgaranteret lån til varmepumper

I folketinget blev det d. 24. marts 2023 besluttet at etablere statsgaranti på lån til udskiftning af olie- eller gasfyr med en anden opvarmningskilde i landdistriktsområder uden for fjernvarmenettet. 

Et statsgaranteret lån betyder, at staten giver en garanti for tilbagebetalingen af lånet. Det indebærer, at hvis låntageren ikke er i stand til at tilbagebetale lånet, træder staten til og dækker det manglende beløb. Med statsgaranti på lån til varmepumper betyder det, at hvis du ikke er i stand til at tilbagebetale lånet til køb af en varmepumpe, vil staten dække det manglende beløb. Dette giver en form for sikkerhed for både låntageren og långiveren, da staten træder ind som garant og minimerer risikoen for tab. 

Med ”Fyr dit fyr”-ordningen og statsgarantien flyttes en del af finansieringsrisikoen fra kreditgiverne til staten, hvilket skal være med til at forbedre pengeinstitutternes incitament til at udlåne penge. 

Dette statsgaranterede lån har til formål at gøre det lettere at finansiere en udskiftning af olie- eller gasfyr med varmepumper i tilfælde, hvor det tidligere har været svært at få lån uden statsgaranti på grund af usikkerhed om ejendommens værdi. Dette er især relevant for boligejere i landdistrikter, som tidligere har haft svært ved at låne penge til at erstatte deres gas- eller oliefyr under normale betingelser uden statsgaranti – netop på grund af usikkerheden om den varige ejendomsværdi.  

Hvordan får jeg et Fyr dit fyr-lån?

Det er op til de enkelte banker selv at beslutte, om de vil tilbyde denne type lån. Det er også op til de enkelte banker at bestemme, hvad de ønsker at kalde lånet. Nogle banker markedsfører denne type lån under navnet “Energilån” eller “Grønt boliglån” i forbindelse med Fyr dit fyr-ordningen.  

Ved at søge på internettet finder man allerede i dag en lang række banker og flere realkreditinstitutter, der tilbyder lånet. Ofte er det derfor lettest at kontakte sin egen bank eller realkreditinstitut og høre om deres tilbud. De vil kunne give dig information om rentesatser, lånevilkår og finansieringsmuligheder i forbindelse med Fyr dit fyr-lån. 

Overvejer du at investere i en varmepumpe?

Hvis du går med tankerne om at investere i en varmepumpe, er vi klar til at give dig rådgivning. Vores netværk af VE-godkendte installatører står klar til at assistere dig og besvare alle dine spørgsmål vedrørende varmepumper.  

Du kan også vælge at læse mere om forskellige typer af varmepumper på vores hjemmeside. Her har vi også en hel side med beskrivelse af dine muligheder for at søge tilskud i forbindelse med investeringen af en varmepumpe

Ved at kontakte en af vores erfarne installatører kan du få professionel vejledning, der er skræddersyet til dine behov. De vil kunne informere dig om forskellige typer varmepumper, deres effektivitet og driftsomkostninger. Derudover vil de kunne give dig en vurdering af, hvordan en varmepumpe kan integreres i din nuværende bolig og opvarmningsinfrastruktur. 

Vores VE-godkendte installatører er specialiserede inden for installation, drift og vedligeholdelse af varmepumper. De vil kunne guide dig gennem processen, fra valg af den rette varmepumpeløsning til installation og efterfølgende service. 

Du kan nemt komme i kontakt med en af vores installatører ved at benytte vores kort og finde en installatør nær dig. Vi er her for at hjælpe dig med at træffe en informeret beslutning og gøre din overgang til en varmepumpe så problemfri som muligt.