Sådan kommer du godt i gang med energirenovering

Sådan kommer du godt i gang med energirenovering

Hvornår kan det betale sig at energirenovere? Hvad koster det? Hvor langt tid går der, før jeg tjener penge på min investering? Og hvad findes der egentlig af løsninger til min bolig?
Energirenovering er på mode, men det kan være en jungle for private at finde rundt i fagtermer og frem til den rigtige løsning.
– Der er i samfundet stor fokus på at fortælle danskerne, at de skal energirenovere deres bolig, men der er måske lidt mindre fokus på at oplysning om mulighederne, siger chefkonsulent i TEKNIQ Søren Rise.
Han fortæller, at der er en række ting, man selv kan gøre sig klart for at klæde sig bedre på.
– For at ens installatør kan hjælpe, skal man have et overblik over, hvordan ens situation er lige nu. Og det er kun en selv, der kan gøre det, siger Søren Rise.

Herunder kan du se fire gode råd, som klæder dig på til at skabe overblik.

1. Få overblik over dine nuværende løsninger
Dette får du ved for det første at samle dine el- og varmeregninger for de sidste fem år. Dette giver et overblik over både hvor stort forbruget er, og hvor meget det er steget. Mange bliver overraskede over, hvor meget de stigende energipriser har betydet for udgiften på ganske få år.

2. Find dit fokus
Find ud af, om det er mest presserende at spare på varmeregningen eller elregningen. Varmeregningen er som regel den største udgift, men hvis du for eksempel er koblet til fjernvarmenettet, kan det være en fordel at investere i en vedvarende energiløsning, der producerer el. Endelig kan du investere i både solceller og en varmepumpe og selv producere al din energi.

3. Lav en tidslinje
Lav en cirka-oversigt over hvilke renoveringer, der er lavet i boligen. Her skal du især fokusere på, hvornår vinduerne er fra, om der er isoleret og lignende forhold, der har en indflydelse på udgiften til varme. Hvis din bolig er energimærket behøver du ikke lave tidslinje, da energimærkningen indeholder oplysninger om boligens svagheder. Det er vigtigt at skabe klarhed over dette, fordi din installatør bedre kan vurdere, om du for eksempel skal udskifte dine vinduer eller isolere samtidig med, at du får installeret en varmepumpe.

4. Kontakt din bank
Det er en fordel at have klarhed over dine investeringsmuligheder, før du går videre med projektet. Mange banker har særlige politikker i forhold til at medfinansiere et energirenoveringsprojekt, og du har måske bedre muligheder, end du selv regner med.

Find løsningen:
Når du har lavet forarbejdet, skal du have fundet den løsning, der vil give dig den største komfort og besparelse. Det er nemlig langt fra alle løsninger der passer til alle hjem. Derfor skal du have hjælp til denne del. Her får du to gode råd til, hvordan du får den bedste hjælp.

1. Kontakt din VE-installatør
For at finde den bedste løsning, kan du kontakte en VE-godkendt installatør for at få hans bud på en løsning i dit hjem – for eksempel hvilken type varmepumpe du skal have.

2. Beregn en realistisk tilbagebetalingstid
Tilbagebetalingstiden er den tid, der går fra du investerer, til du får en årlig besparelse. Her skal du tage udgangspunkt i dit årlige forbrug, hvor du bruger et gennemsnitstal for flere år, fordi det enkelte år kan afvige på grund af en hård vinter eller lignende. Din installatør kan give et kvalificeret overslag over, hvor meget du vil spare på den nye løsning. Herudover skal du huske at indregne tilskud og lignende, som også bringer tilbagebetalingstiden ned. Husk også at indregne hvis du har løbende udgifter i forbindelse med din nuværende løsning – for eksempel skal man betale for løbende service på oliefyr.
Husk også at selvom tilbagebetalingstiden er for eksempel syv eller ti år, kan der være overskud på investeringen fra dag et. Det gælder for eksempel, hvis du lånefinansierer over 15 eller 20 år.

2012 - Medlemsblad

Facebook