Vi hjælper dig med at finde
en VE-godkendt installatør
til solceller

Find installatør Spørgsmål & svar Tilskudsmuligheder

Solceller

Hvis du drømmer om en grøn vedvarende energikilde, er solceller et godt bud. Solceller er meget effektive til at omdanne sollys til elektricitet, og det er derfor en attraktiv mulighed for at forsyne boliger og virksomheder med strøm. Ved at investere i solceller, kan du spare penge på din elregning, samtidig med at du gør noget godt for miljøet. Så hvis du ønsker at spare penge på din elregning, samtidig med at du har en positiv effekt på CO2 aftrykket, er det den helt rigtige løsning for dig.  

Her på siden finder du information om, hvad solceller er, hvordan solceller virker, fordelene ved solceller, hvad solceller koster, mulighederne for tilskud til solcelleanlæg og meget mere. 

Her på siden finder du ligeledes også en VE-installatør i dit nærområde, der kan hjælpe dig med alt inden for solceller og solcelleanlæg. Det gælder alt fra rådgivning om solceller til installation af selve solcelleanlægget. 

Hvad bruger man solceller til?

Solenergi er en ren og vedvarende ressource, som kan bruges til at forsyne vores hjem og virksomheder med energi. Solceller er en vigtig del af dette arbejde. 

Solceller er en type vedvarende energikilde, der kan bruges til at generere elektricitet. Et solcelleanlæg omsætter solens stråling til strøm ved hjælp af solceller, som er placeret inde i de sorte plader, du blandt andet kan se på hustage. Hvor meget af solens energi, der via solcellerne bliver omdannet til strøm, afhænger af dit anlægs ydeevne. 

Ved at omdanne sollys til elektricitet hjælper solceller os med at bevæge os mod en mere bæredygtig fremtid. Desuden er brugen af solceller en måde, hvorpå du kan spare penge på din elregning.

Hvad er solceller?

Solceller er fremstillet af materialer, der kan absorbere sollys og omdanne det til elektrisk energi. Et solcelleanlæg vil også kunne producere strøm selv på overskyede dage. Dog vil strømproduktionen være højest på dage med høj sol og skyfri himmel. 

Så hvad er solceller helt konkret? Jo, solceller er en effektiv og vedvarende kilde til elektricitet, som både er energi-, klima- og økonomivenlig. Med et solcelleanlæg får du derfor mulighed for at opnå store besparelser på både dit elforbrug, ligesom du er med til at gå forrest i den grønne omstilling. 

Din lokale VE-installatør kan fortælle dig meget mere om dine muligheder for at spare penge og mindske husstandens udledning af CO2. 

Hvordan virker solceller?

Solceller fungerer ved at absorbere sollyset og bruge energien til at generere en elektrisk strøm. Strømmen ledes derefter ind i en inverter, som omdanner den til vekselstrøm (AC), der kan bruges til at drive husholdningsapparater og andet udstyr.  

Solceller bruges til producere elektricitet fra solens lys, og de aktiveres således af lyset og ikke selve solstrålerne. Herigennem producerer solceller jævnstrøm, som vil kunne bruges som erstatning til dit nuværende strømanlæg, og på den måde kan du blive selvforsynende med strøm. For at du kan få glæde af solcellernes jævnstrøm, skal det omdannes til vekselstrøm, hvilket sker ved hjælp af en såkaldt inverter, som placeres i nærheden af din el-måler. 

Solceller har typisk en virkningsgrad på omkring 15-20 %, hvilket betyder, at de kan omdanne omkring 15-20 % af solens energi til brugbar elektricitet.  

Hvad er et solcelleanlæg?

Et solcelleanlæg består af flere solpaneler, der er sat sammen. Det betyder egentlig bare, at du har en masse solceller, der til sammen danner et solcelleanlæg.  

Hvis du ønsker at få mere ud af dit solcelleanlæg, kan du kombinere det med en varmepumpe eller jordvarme. På den måde får du en hybridløsning. Det gør det muligt for at dig selv at anvende den overskydende strøm, du producerer med dit solcelleanlæg. Den overskydende strøm bruges til at drive varmepumpen, så din bolig bliver forsynet med varme. Med denne kombination kan du reducere din husstands energiforbrug betydeligt, og der er her en masse penge at spare på elregningen. 

Fordele ved solceller

Fordelene ved solceller er mange, og herunder kan du læse mere om dem:  

  • Grøn vedvarende energikilde: Solceller er et klimavenligt alternativ til andre energikilder. Desuden er det en vedvarende energikilde, da energien udledes af solens lys.  
  • Spar penge på elregning: Solceller giver dig en besparelse på elregningen, da du selv producerer dem strøm, du skal bruge. Du kan mærke en forskel på din elregning, lige så snart du har fået solcellerne monteret.  
  • Solceller har en lang levetid: Langt de fleste solcelleanlæg har en levetid på 30-40 år. På den tid vil investeringen have tjent sig selv hjem.  
  • Kræver minimal vedligeholdelse: Solceller kræver minimal vedligeholdelse. Det er dog en god ide at rense det en gang imellem for at sikre, at du får det optimal eud af dit solcelleanlæg.  
  • Du bliver selvforsynende med strøm: Solceller producerer nok energi til at dække dit eget strømforbrug. Kombinerer du det med enten en varmepumpe eller jordvarme, kan det endda også være med til at dække dette forbrug.  
  • Du har mulighed for at sælge overskydende strøm: Den strøm, du ikke selv bruger, kan du sælge til det kollektive el-netværk.  

Som du kan se, er der mange gode grunde til at investere i solceller. Selvom investeringen er stor lige nu og her, kan det tjene sig hjem på den lange bane. Så hvis du leder efter en måde at reducere dit CO2-fodaftryk på og spare penge på dine elregninger, er et solcelleanlæg bestemt værd at overveje. 

Hvor meget strøm producerer solceller?

Solceller i Danmark producerer elektricitet svarende til den effekt, som anlægget har. Det betyder, at et solcelleanlæg på 300 Watt vil producere 300 kWh om året. Den mængde strøm, som en solcelle producerer, kan dog variere afhængigt af placering og vejrforhold. F.eks. vil en solcelle i Danmark producere mere elektricitet om sommeren end om vinteren, fordi der er mere sollys. 

Jo mere lys, jo mere energi kan solceller optage og omdanne til el. Det betyder naturligvis også, at dine solceller producerer mest strøm i dagtimerne. Men bare rolig. Du kommer ikke til at mangle strøm. Dine solceller vil nemlig producere meget mere strøm, end du selv kan forbruge.  

Den elektricitet, som solceller producerer, skal bruges med det samme, da det ikke kan oplagres, medmindre du også investerer i et batterianlæg. Det betyder også, at hvis anlægget producerer mere strøm, end du har behov for, så bliver den overskydende elektricitet sendt videre og solgt til det kollektive el-net. 

Hvor meget kan man spare på elregningen med solceller?

vor meget du kan spare med solceller, afhænger af nogle få faktorer, herunder størrelsen af dit system, mængden af sollys, som det modtager, og effektiviteten af selve solcellerne. Men som en generel tommelfingerregel kan du forvente at spare omkring 10-15 % på dine elregninger med et installeret solcelleanlæg. 

Du vil kunne mærke en forskel på din elregning, lige så snart du har fået solcelleanlægget monteret.  

Hvad koster solceller og solcelleanlæg?

Der findes forskellige størrelser af solcelleanlæg, og det er derfor svært at være præcis omkring prisen på solceller. Prisen på et solcelleanlæg afhænger nemlig af størrelsen.  

Alligevel er den generelle tendens klar: Solcelleanlæg bliver mere overkommelige for hvert år, hvilket gør dem til en smart investering for dem, der ønsker at spare penge på deres elregninger.    

Den vigtigste faktor, der afgør prisen, er dit behov for kWh. Jo flere kWh, du har brug for, jo højere vil prisen for dit solcelleanlæg være.  

Prisen på et 6 kW solcelleanlæg

Det gennemsnitlige solcelleanlæg i Danmark er 6 kW, og det er dermed det mest almindelige. Et solcelleanlæg på 6 kW vil dermed dække det årlige elforbrug for en familie på 2 voksne og 2 børn. Går du ud fra prisen på 6 kW, har du et rigtig godt udgangspunkt for at finde en ca. pris på et solcelleanlæg at gå ud fra.  

For at få en mere nøjagtig pris på dit solcelleanlæg og dermed også prisen pr. m2, anbefaler vi, at du kontakter en montør nær dig. Vedkommende vil kunne gøre dig meget klogere på, hvilken løsning der er den helt rigtige for dig, og hvad det vil koste.   

Hvad koster solceller inkl. montering?

Prisen på solceller inkl. montering varierer. Ligesom med selve anlægget, varierer prisen på solceller inkl. Montering også efter størrelse og type af anlæg.  

Som sagt har dit behov for kWh en betydning i forhold til prisen på dit solcelleanlæg. Jo flere kWh, du har brug for, jo højere vil prisen for dit solcelleanlæg inkl. Montering også være. Det skyldes helt enkelt, at jo mere strøm du har brug for at producere, jo flere solceller har du behov for at få monteret.  

Vi anbefaler, at du tager fat i en montør tæt på dig, så du kan få den helt nøjagtige pris på dit solcelleanlæg.  

Hvor mange solceller skal jeg bruge?

Hvor mange solceller, du skal bruge, afhænger blandt andet af din husstands forbrug og behov. Det betyder, at jo højere et strømforbrug du har, jo flere solceller har du brug for. 

For at kunne bestemme hvor mange solceller du har brug for, skal du først beregne dit hus’ energiforbrug. Dette kan gøres ved at se på dine tidligere elregninger. Når du har et overslag over dit energiforbrug, kan du derefter beregne det antal solceller, der er nødvendigt for at kompensere for dette forbrug. 

Husk, at det nødvendige antal solceller også afhænger af cellernes effektivitet. Så hvis du ønsker et mere præcist skøn, kan du rådføre dig med en solcelleekspert. 

Hvor mange solceller må man sætte op?

Der er som udgangspunkt ingen begrænsninger i forhold til, hvor mange solceller du må sætte op. Du kan derfor installere så mange solceller, du vil. Der er dog nogle forholdsregler og ekstra omkostninger, der skal tages i betragtning, hvis man opsætter mere end 50 kW solcelleanlæg. Men i sidste ende kan du installere så mange solceller, som du har brug for, for at generere den strøm, du ønsker.

Hvordan skal solceller placeres?

Placeringen af dit solcelleanlæg har stor betydning for, hvor godt det udnytter solens stråler. Solcellerne bør placeres i et område, der modtager direkte sollys det meste af dagen. Den ideelle placering er en placering uden skygge fra træer, bygninger eller andre forhindringer. 

Det er almindeligt anerkendt, at den optimale placering af solceller er på en bygnings sydvendte tag. Det skyldes, at solen står på sydhimlen i dagtimerne, så solcellerne vil være direkte udsat for sollys. Vinklen på solens stråler aftager også, efterhånden som dagen skrider frem, så ved at placere solcellerne på et sydvendt tag maksimeres deres eksponering for sollys. 

Der er dog undtagelser fra denne regel. Hvis en bygning f.eks. har mange øst-vestvendte vinduer, kan det være mere fornuftigt at placere solcellerne på disse dele af taget i stedet. Solcellerne kan også placeres på jordmonterede stativer eller andre steder, hvor de vil modtage direkte sollys. I sidste ende er det er op til den enkelte installatør at beslutte, hvor solcellerne skal placeres, baseret på de specifikke omstændigheder på installationsstedet. 

Få mest muligt ud af dine solceller

Ved installation af solcelleanlæg er det vigtigt at sikre, at panelerne ikke skygges af træer, bygninger eller andre genstande. Selv en lille mængde skygge kan reducere solpanelets produktion med op til 30 %. Så når du vælger en placering til dit solcelleanlæg, skal du sørge for at tage højde for eventuel skygge, der kan forekomme i løbet af dagen. 

Den vinkel, som solcellerne er installeret i, påvirker også deres effektivitet. For de fleste steder på den nordlige halvkugle er den bedste vinkel mellem 30 og 45 grader. Dette giver solcellerne mulighed for at opfange den maksimale mængde sollys i løbet af dagen. 

Endelig er det vigtigt at huske på, at solcellerne skal installeres på en måde, så de kan modstå vind, regn og sne. Det betyder, at de skal være forsvarligt fastgjort. 

Ved at følge disse retningslinjer kan du sikre, at dit solcelleanlæg installeres på den optimale placering for at opnå maksimal effektivitet.

Hvor længe holder solceller?

Solceller er bygget til at holde i lang tid. De fleste solceller har en garanti på 25 år, og de holder typisk endnu længere end det. Nogle solceller har været kendt for at holde i 40 år eller mere. 

Solceller er fremstillet af halvledermaterialer, som f.eks. silicium, der er designet til at modstå elementerne og holde i mange år. Solceller kan dog nedbrydes med tiden på grund af vejret, affald og andre faktorer. F.eks. kan solceller blive beskadiget af hagl, kraftig vind, kraftigt snefald og andre ekstreme vejrforhold. Affald, f.eks. fugleklatter, snavs og støv, kan også forkorte levetiden for dine solceller. Det er derfor vigtigt at holde dine solcellepaneler rene, så de fortsat kan producere elektricitet effektivt. 

Hvis du passer godt på dine solceller, bør de kunne holde i mange år. Med den rette vedligeholdelse kan dine solpaneler fortsætte med at producere ren, vedvarende energi til dit hjem eller din virksomhed i årtier fremover. 

Tilskud til solcelleanlæg

Det er desværre ikke muligt at få tilskud til solceller. På nuværende tidspunkt omfatter energitilskuddet fra staten ikke solceller og solcelleanlæg.  

Det har førhen været muligt at benytte håndværkerfradraget, men med afskaffelsen af det i april 2022, er der ikke længere nogle officielle tilskudsmuligheder.  

Du kan være heldig at få tilskud fra dit energiselskab. Der er nemlig en del energiselskaber, der tilbyder energitilskud til energirenoveringer. Hvor meget du i så fald kan få i tilskud, afhænger af, hvor stor din energimæssige besparelse er.  

Find en montør til solceller og solcelleanlæg

Ved at vælge en installatør fra TEKNIQ, er du garanteret at få en VE-godkendt installatør. Det betyder, at monteringen af dit solcelleanlæg vil blive udført af en virksomhed, der er specialiseret inden for montering og installation af små vedvarende energianlæg. Du er desuden sikret en høj kvalitet ved monteringen af dine solceller.  

Hvad end du ønsker mere information om solceller, rådgivning i forbindelse med købet af solceller eller skal have hjælp til selve installering og montering af et solcelleanlæg, kan du her på siden finde en montør i dit nærområde.  

Du bør altid vælge en installatør, der er omfattet af en garantiordning. På den måde sikrer du dig bedst som forbruger.

Alle VE-installatører er medlemmer af TEKNIQ Arbejdsgiverne og dermed omfattet af TEKNIQs garantiordning. Det betyder blandt andet, at du har mulighed for at klage over udført arbejde til Ankenævnet for Tekniske Installationer. Får du helt eller delvist medhold i din klage, men kan den indklagede installatør ikke efterleve ankenævnets afgørelse, dækker TEKNIQs Garantiordning op til 150.000 kr. inkl. moms.

0 km.

50 km.

300 km.

Vælg teknologi herunder
varmepumper243
solceller44
solvarme10
biomassefyr9
Flere teknologier