Sådan søger du om tilskud fra Varmepumpepuljen

Bygningspuljen er lukket for ansøgninger om tilskud. Der var stor interesse for puljen, der i denne omgang lød på 121 mio. Kr. Danskerne har i denne omgang udvist særlig stor interesse for at udskifte gasfyr med en varmepumpe.  

Hvis du er en af dem, der ikke nåede at få del af tilskudspuljen, er der andre muligheder. Du behøver ikke at opgive håbet om at få tilskud . Varmepumpepuljen erstatter Bygningspuljen og åbner igen i 2023, hvor du har mulighed for igen at ansøge.  

Kan du ikke vente så længe, har vi lavet et overblik over alle muligheder for at få energitilskud til varmepumper.
Læs vores guide: Tilskud til varmepumper

Her på siden kan du se, hvordan du ansøger om tilskud fra varmepumpepuljen. Husk, at det er en god idé at være forberedt på, hvad du skal gøre for at ansøge om tilskud. Så er du klar, når varmepumpepuljen igen åbner.

Før du søger

tinglysning.dk
  • Sørg for at have dit NEM-id parat.
  • Sørg for at Bygnings- og Boligregistret (BBR) er opdateret og indeholder de korrekte oplysninger om bygningen du søger tilskud til. Det gælder både i forhold til opvarmningsform og areal.
  • Sørg for at have tingbogsattesten for den bolig du søger om tilskud til. Tingbogsattesten kan hentes på www.tinglysning.dk, hvor du via ”Forespørg med log ind” kan slå adressen op og downloade tingbogsattesten for den pågældende bolig.
  • Indhent evt. tilbud fra en VE-installatør inden du søger, så du har et godt billede af projektet. Det er vigtigt, at du ikke har indgået nogen form for bindende aftale om installationen af varmepumpen.
  • Skal du have tilskud til andet og mere end en varmepumpe, skal bygningen have et Energimærke, der er nyere end oktober 2012. Du kan finde bygningens energimærke på Find boligens energimærke | Energistyrelsen (sparenergi.dk)

Søger du på vegne af en anden

Gå ind på sparenergi.dk/tilskud

Log ind på ansøgningsfortalen med dit NemId.

Opret ansøgning

Klik på “Opret ansøgning”

Find herefter ”Bygningspuljen” i oversigten (der er flere forskellige puljer) og klik igen på ”Opret ansøgning”

Hvis der er mange der bruger ansøgningsportalen på samme tid, kan du blive mødt af en meddelelse om at du står i kø og om hvornår du kan forvente at få adgang til ansøgningsportalen.

Ansøgningsportalen

Du er nu inde i selve ansøgningsportalen. Ansøgningsportalen er delt ind i ni faner, som du skal udfylde undervejs. Ikke alle faner er relevante, hvis du alene skal søge tilskud til en varmepumpe.

Nogle faner kan være skjulte, men kan vises ved at trykke på pilen til højre for faneoversigten. Din ansøgning gemmes undervejs, og du har mulighed for at logge på igen og vende tilbage til ansøgningen på et senere tidspunkt. Din ansøgning indsendes først til Energistyrelsen når du trykker “Indsend” på fane 9. “Godkendt og send”.

Nederst i højre hjørne på hver fane kan du klikke ”videre” for at komme til næste fane.

….

1. Vejledning

Første fane er ”Vejledning”. Start med at læse Energistyrelsens vejledning.

2. Din bolig

På fane to skal du udfylde oplysninger om din bolig. Husk du kan kun ansøge om tilskud, hvis boligen er registreret som helårsbolig. Det betyder bl.a., at det ikke er muligt at få tilskud til sommerhuse, medmindre de er registreret som helårsbolig i BBR.

Du vil blive oplyst om det, hvis din bolig ligger i et område der er udlagt til fjernvarme, og derfor som udgangspunkt ikke kan modtage tilskud til en varmepumpe.

Du skal også angive om du ejer boligen. Hvis du søger på vegne af ejeren af boligen – fx et familiemedlem eller i din rolle som rådgiver – skal du uploade en fuldmagt fra ejeren.

Uanset om du ejer boligen eller ej skal du uploade tingbogsattesten for boligen. Klik herefter på ”Næste”.

3. Varmepumpe

På fane tre skal du udfylde oplysninger om den varmepumpe, du søger om tilskud til at installere. Du skal oplyse om det er jordvarme eller en luft-til-vand varmepumpe, du søger tilskud til. Du skal også oplyse om det er en varmepumpe med energimærke A++ eller A+++ du ansøger om tilskud til. Din VE-installatør kan fortælle dig hvilket energimærke varmepumpen har.

Det mest almindelige er A++, men tilskuddet er højere til en varmepumpe med energimærke A+++. Vælger du at ansøge om tilskud til en A+++ varmepumpe, men ender med at installere en A++ varmepumpe, justerer Energistyrelsen tilskuddet der udbetales, så det svarer til den installerede varmepumpe. Du kan desværre ikke få opjusteret tilskuddet, hvis du vælger at installere en A+++ varmepumpe i stedet for en A++, som du har søgt tilskud til. I så fald vil du kun få udbetalt tilskud svarende til en A++ varmepumpe.

4-6 Vinduer, klimaskærm og drift

De efterfølgende faner udfylder du, hvis du også ønsker tilskud til efterisolering, nye vinduer, etablering af ventilation eller etablering af vandbårent radiatoranlæg. For disse tiltag gælder, at det er nødvendigt med et gyldigt energimærke. Skal du ikke tilskud til disse tiltag, kan du springe fanerne over

7. Erklæring

Påfane syv skal du tilkendegive at ansøgningen er fyldestgørende og projektet opfylder betingelserne for tilskud. Du skal sætte flueben i felt 1, 2 og 4. Hvis du også søger om tilskud til vinduer, klimaskærm eller drift, skal du også sætte flueben i felt 3.

Hvis du ansøger om tilskud til en bolig der udlejes, skal du desuden sætte flueben i felt nr. 5

Hvis du ansøger på vegne af en anden, fx et familiemedlem eller i din egenskab af rådgiver, skal du vedhæftet en ansøgererklæring som er udfyldt og underskrevet af boligejeren.

Hvis der drives virksomhed på adressen eller boligen udlejes, skal der udfyldes en de minimis-erklæring. Søger du til din egen bolig, skal du ikke udfylde de minimis-erklæringen.  

8. Vedhæft filer

I denne fane skal du vedhæfte dokumentation for øvrige forhold, som du mener er relevant for behandlingen af din ansøgning. Bor du i et område, hvor det lokale fjernvarmeværk nedlægges, skal du vedhæftet dokumentation for dette.

Du behøver ikke vedhæfte tilbud fra din VE-installatør.

9. Godkendt og send

Nu er din ansøgning ved at være færdig. Du får på denne side et overblik over din ansøgning, og hvis du har glemt at udfylde et obligatorisk felt, bliver du gjort opmærksom på dette. Du bliver ikke gjort opmærksom på det, hvis du har glemt at vedhæfte en fil. Kontrollér at tingbogsattesten og evt. fuldmagter er vedhæftet.

Når du har gennemsetansøgningen og sikret dig, at den er udfyld korrekt, skal du trykke ”Indsend” i nederst højre hjørne. Hvis ikke du trykker indsend, bliver din ansøgning ikke sendt til Energistyrelsen og ansøgningen kommer ikke i betragtning til tilskud.

Kvittering

Sidste skærmbillede er ”Kvittering”, hvor du kan downloade en kvittering. Vi anbefaler at du downloader denne kopi. Du kan også se dit journalnummer for ansøgningen.

Svar fra Energistyrelsen

Rigtigt mange forventes at ansøge om tilskud fra Bygningspuljen. Det betyder, at du skal forvente en sagsbehandlingstid på 4-6 uger. Ansøgningerne bliver behandlet i den rækkefælge de bliver modtaget af Energistyrelsen.

Billederne i denne vejledning stammer fra Energistyrelsens video-vejledning, som kan findes på https://youtu.be/hDUOBmsgp3o

Kontakt Energistyrelsen hvis du du har spørgsmål i forbindelse med din ansøgning

Har du spørgsmål til tilskudsordningen, og finder du ikke svar på disse sider, kan du kontakte Energistyrelsen på

Mail: info@sparenergi.dk

Tlf.: 3115 9000

Telefontider:

  • Mandag – torsdag: kl. 8-17
  • Fredag: kl. 8-15