Vi hjælper dig med at finde
en VE-godkendt installatør
når du skal have en luft til vand varmepumpe

Find installatør Spørgsmål & svar Tilskudsmuligheder

Luft til vand varmepumpe

Overvejer du at få installeret en luft til vand varmepumpe, men kunne du godt tænke dig at blive meget klogere på de mange fordele forbundet med denne type varmepumpe. Og kunne du samtidig tænke dig svar på spørgsmålet, ”hvordan virker luft til vand varmepumpe?”, så kan du læse mere herunder, hvor vi har samlet de vigtigste informationer om luft til vand varmepumper.

l både varme- og energiforbrug. Ligeledes får du også en langt mere klimavenlig løsning, hvorved du kan bidrage til den grønne omstilling.

Hvad er en luft til vand varmepumpe?

En luft til vand varmepumpe er en opvarmningsform, der giver dig en langt billigere opvarmning af din bolig end de fleste andre opvarmningsformer. Samtidig er her også tale om en varmepumpe, der kan bruges til både at opvarme boligen såvel som husets brugsvand. Luft til vand varmepumpen tilsluttes boligens varmeanlæg (radiatorer og/eller gulvvarme) og brugsvandet, og til forskel fra traditionelle opvarmningskilder udnytter varmepumpen energien fra udeluften til at opvarme bolig og vand.


Luft til vand varmepumpen er et vedvarende energianlæg, idet det netop benytter sig af den allerede eksisterende energi i luften. Ved en luft til vand varmepumpe er der derfor også tale om en både grøn, effektiv og driftssikker varme- og energiløsning til boliger med et vandbåret opvarmningssystem. Og så giver en luft til vand varmepumpe dig også mulighed for at opnå store besparelser på varmeregningen, da luft til vand varmepumpe er markant billigere end opvarmning med fyringsolie, naturgas og el.


Her er således tale om et simpelt alternativ til jordvarme og dig, der ikke ønsker nedgravede jordslanger i haven, ligesom denne varmepumpe også er en bedre samlet løsning end en luft til luft varmepumpe , der ikke kan erstatte fx oliefyret helt.

Hvordan virker luft til vand varmepumpe?

En luft til vand varmepumpe består af en udedel og en indedel og fungerer således, at den trækker varmen ud af udeluften, som den overfører til bygningens centralvarmesystem. Denne type varmepumpe kræver således blot, at du har enten radiatorer eller gulvvarme i dit hus. Udedelen beskrives bedst som en stor ventilator.


Selve indedelen på luft til vand varmepumpen bliver tilsluttet boligens radiatorer eller gulvvarmesystem foruden systemet til brugsvand. Indedelen ligner typisk et køleskab.

Fordelene ved luft til vand varmepumpe

Der er mange fordele forbundet med at opvarme sin bygning med en luft til vand varmepumpe. Først og fremmest er her tale om en energi- og klimavenlig løsning, der er baseret på vedvarende energi. Faktisk leverer en luft til vand varmepumpe ca. 3-5 gange så meget varmeenergi, som den bruger i el-energi, hvorfor der er tale om en virkelig energieffektiv varmeløsning. Derudover giver varmepumpen dig også mulighed for store besparelser på varmeregningen og dermed pengepungen.


Dertil er en luft til vand varmepumpe en driftssikker løsning med en lang levetid. Med en luft til vand varmepumpe får du en totalløsning, der både opvarmer bolig og brugsvand, hvilket for mange husejere er langt mere overskueligt end at skulle investere i flere forskellige løsninger.

Luft til vand varmepumpe pris

Prisen på luft til vand varmepumper varierer meget alt efter mærke og størrelse. Selvom det kan virke som en høj investering, så er det også en investering, der som oftest har tjent sig ind efter få år. Samtidig har du ofte mulighed for at få energitilskud gennem Bygningspuljen eller håndværkerfradrag i forbindelse med montering af luft til vand varmepumpe. Opfylder du kravene for luft til vand varmepumpe tilskud, vil vi anbefale, at du søger dette tilskud, da det i langt de fleste tilfælde er fordelagtigt.


Energitilskud til en luft til vand varmepumpe gennem Bygningspuljen ligger for et standardhus på mellem 22.000 og 28.000 kr. Din lokale VE-installatør står klar til at hjælpe dig med, hvad du kan få i tilskud, samt hvordan du søger tilskud til din nye luft til vand varmepumpe. Benyt dig af søgefunktionen her på siden, og find en VE-installatør nær dig til installation af varmepumpe.

Du bør altid vælge en installatør, der er omfattet af en garantiordning. På den måde sikrer du dig bedst som forbruger.

Alle VE-installatører er medlemmer af TEKNIQ Arbejdsgiverne og dermed omfattet af TEKNIQs garantiordning. Det betyder blandt andet, at du har mulighed for at klage over udført arbejde til Ankenævnet for Tekniske Installationer. Får du helt eller delvist medhold i din klage, men kan den indklagede installatør ikke efterleve ankenævnets afgørelse, dækker TEKNIQs Garantiordning op til 150.000 kr. inkl. moms.

0 km.

50 km.

300 km.

Vælg teknologi herunder
varmepumper205
solceller31
solvarme11
biomassefyr9
varmepumpe0
Flere teknologier