Hvad er en varmepumpe?

Går du og overvejer at skifte til en mere energi- og klimavenlig varmekilde? Så kan du med fordel overveje at skifte til en varmepumpe. Men hvad er en varmepumpe helt præcist? Først og fremmest er her tale om et vedvarende og klimavenligt energianlæg, der leverer energi til både helårs- og fritidsboliger og derfor er en optimal løsning i mange bygninger.

Varmepumper findes i fire forskellige varianter:

Luft til vand

Luft til vand-varmepumper trækker varme ud af udeluften og hæver temperaturen ved hjælp af en kompressor, der opvarmer vandet boligens centralvarmeanlæg.

Jordvarme

Jordvarmepumper producerer varme ved at ”trække” varme ud af jorden gennem nedgravede jordslanger fyldt med frostsikret vand. Jordvarmepumper har den højeste virkningsgrad.

Hybridvarme

Hybridvarmepumper kombinerer varmepumpe med fx gasfyr. Varmepumpen typisk for 80-90% af varmeproduktionen, mens gasfyret står for resten.

Luft til luft

Luft til luft-varmepumper suger energi ud af udeluften og omdanner den til varme, som sendes videre ind i boligen. Afgiver varme om vinteren og kulde om sommeren.

Fælles for alle fire løsninger er, at de leverer billig og miljørigtig varme til din bolig.

Herunder gør vi dig meget klogere på varmepumper, og hvilke fordele du får ved at udskifte til en varmepumpe. Du får blandt andet svaret på spørgsmålet ”hvad er en varmepumpe?”, og hvilken varmepumpe du skal vælge til dit behov.

Hvad er en varmepumpe helt konkret?

En varmepumpe er et energianlæg, der giver varme i boligen. Her udnyttes jordens eller luftens energi, alt efter hvilken varmepumpe du vælger, til at producere varme og ikke mindst varmt vand. Det betyder således også, at varmepumpen kan erstatte din nuværende opvarmningsform, hvor du i stedet får en klimavenlig varmekilde, der udnytter den energi, der allerede findes i enten jorden eller luften. Og varmepumpen fungerer, både når det er varmt og koldt udenfor.

Så hvad er en varmepumpe? Jo, det er en løsning, der passer godt til dig, der ønsker en mere klimavenlig opvarmningsform, der samtidig giver dig et lavt energiforbrug. En luft til luft varmepumpe er fx til dig, der ønsker én samlet løsning til både varme og køling. For med en luft til luft varmepumpe får du nemlig et anlæg, der genererer varme, og som også kan fungere som aircondition til varme sommerdage.

En varmepumpe består af en ude- og en indedel. Dens opbygning og funktion er sådan set meget enkel, uanset om det er en jordvarmepumpe, luft til luft eller luft til vand varmepumpe. Det handler om at udvinde energien fra jorden eller luften udendørs og transportere denne indenfor. En varmepumpe optager varmeenergi fra udeluften eller jorden. Via et lukket kredssystem med et kølemiddel og en kompresser er det muligt at hæve temperaturen.

For at få mest muligt ud af din varmepumpe anbefaler vi at få foretaget et serviceeftersyn af varmepumpen ca. hvert andet år. På den måde kan du opnå højere effektivitet og længere levetid på din varmepumpe. 

 

Hvilken varmepumpe skal jeg vælge?

Når det kommer til varmepumper og at besvare spørgsmålet, ”hvilken varmepumpe skal jeg vælge?”, så findes varmepumper i fire forskellige varianter. Der er fordele og ulemper forbundet med de fire forskellige slags, der hver især også har hver deres funktioner. Og hvilken varmepumpe du skal vælge, kommer i høj grad an på, hvilke ønsker du har, samt hvilke behov der skal dækkes.

De fire typer varmepumper er:

  • Luft til vand
  • Jordvarme
  • Hybridvarme
  • Luft til luft

Hvad er en varmepumpe med luft til vand?

Er kort sagt varmepumper, der trækker varme ud af udeluften og hæver temperaturen ved hjælp af en kompressor, der opvarmer vandet i boligens centralvarmeanlæg.

Det betyder blandt andet, at du med en luft til vand varmepumpe får en løsning til både opvarmning af bolig og varmt brugsvand.

Hvad er en varmepumpe med jordvarme?

Jordvarmepumper producerer varme ved at trække varmen ud af jorden gennem nedgravede jordslanger, som er blevet fyldt med frostsikret væske.

I modsætning til de øvrige varmepumper har jordvarme derfor ikke en synlig udedel, de den er gravet ned. Disse jordvarmepumper har typisk også den højeste virkningsgrad og producerer varme til både opvarmning og varmt brugsvand.

Hvad er en varmepumpe med hybridvarme?

Her er tale om varmepumper, der typisk kombinerer en luft til vand varmepumpe med eksempelvis gasfyr.

Det betyder, at varmepumpen ofte står for 80-90% af varmeproduktionen, mens gasfyret klarer resten. Gas hybridvarmepumpen leverer både opvarmning og varmt brugsvand.

Hvad er en luft-til-luft varmepumpe

Denne type varmepumpe suger energi ud af udeluften og omdanner dette til varme, som sidenhen sendes videre ind i boligen.

Luft til luft varmepumper fungerer også således, at de giver varme om vinteren og kulde om sommeren. Luft til luft varmepumper benyttes meget i sommerhuse eller i andre bygninger, som supplement til fx elvarme eller oliefyr. Luft til luft varmepumper opvarmer luften i boligen og kan ikke producere varmt brugsvand.

Hvem kan få en varmepumpe?

Fælles for alle fire typer af varmepumper er, at de leverer både billig og klimavenlig varme til boligen. Så for først at besvare spørgsmålet, ”hvilken varmepumpe skal jeg vælge”, er svaret, at det kommer an på dit behov. Dit valg afhænger af, hvorvidt du søger et supplement til din nuværende opvarmningsform, om du ønsker en løsning, der kan producere både varme og kulde, en løsning til opvarmning af brugsvand, eller hvorvidt du ønsker, at udedelen på varmepumpen er så skjult som muligt.

Din lokale VE-installatør står klar med kyndig rådgivning og kan hjælpe dig med at vælge den optimale og bedste varmepumpe til dig samt med at vurdere din mulige besparelse på dit energiforbrug.

Hvem kan få en varmepumpe?

Varmepumper er særlig relevant for bygninger, der befinder sig uden for fjernvarmeområdet. Altså bygninger, der opvarmes med enten naturgas, fyringsolie, træpiller eller elvarme. Her er en varmepumpe en væsentlig billigere og langt mere klimavenlig energiløsning. I helårsboliger har du ved at skifte fra en af de traditionelle opvarmningsformer ofte mulighed for at få tilskud til varmepumpen.


Vores VE-installatører står klar til at hjælpe dig med at søge om tilskud til varmepumpe i forbindelse med montering heraf. Hvis en af vores installatører også skal hjælpe dig med at finde den bedste varmepumpe til dig og din bolig, er du velkommen til at benytte vores søgefunktion og finde den rette installatør i dit nærområde.


Vi håber, at du har fået besvaret dit spørgsmål, ”hvad er en varmepumpe?”.

0 km.

50 km.

300 km.

Vælg teknologi herunder
varmepumper243
solceller45
solvarme10
biomassefyr9
Flere teknologier