Vi hjælper dig med at finde
en VE-godkendt installatør
når du skal have en jordvarmepumpe

Find installatør Spørgsmål & svar Tilskudsmuligheder

Jordvarmepumpe

Er du interesseret i et miljø- og energivenligt alternativ til de traditionelle opvarmningskilder? Så kan du med fordel vælge at investere i en varmepumpe, som findes i fire forskellige variationer. Her på siden gør vi dig meget klogere på jordvarmepumper og de mange fordele forbundet med denne type opvarmning. Vi besvarer blandt andet spørgsmål som, ”hvad er jordvarme?”, og ”hvordan virker jordvarme?”.

Ved at investere i varmepumper og særligt jordvarmepumper er der mange fordele at hente. Her vil du eksempelvis kunne nyde godt af flere økonomiske fordele, ligesom du også er sikret en langt mere energieffektiv løsning til boligen. Hvis tanken om en jordvarmepumpe har fanget din interesse, så læs med herunder.

Hvad er jordvarme og en jordvarmepumpe?

Jordvarme er en energiform, der benytter jordens egen varmeenergi til at producere varme og varmt vand i dit hjem. Med en jordvarmepumpe er der således tale om miljøvenlig energi, der kommer direkte fra naturen, hvor varmen fra jordens øverste lag bruges til at opvarme ikke kun din bolig, men også dit brugsvand.


En jordvarmepumpe er kort sagt solvarme via en varmepumpe, hvorved du får en både vedvarende og miljøvenlig varmekilde, der samtidig har en høj energieffektivitet. Det betyder blandt andet, at for hver 1 kWh el du bruger, så får du omkring 4-5 kWh varme. En jordvarmepumpe er derfor en af de mest effektive og bæredygtige energiformer, der findes i dag. Jordvarme er således ikke kun en effektiv og billig opvarmningsform, men især også miljøvenlig, idet en jordvarmepumpe benytter sig af den vedvarende energi fra jorden.

Hvordan virker jordvarme og jordvarmepumpen?

Jordvarme eller jordvarmepumper producerer varme til bolig og brugsvand ved at trække varme ud af jorden gennem nedgravede jordslanger, der er fyldt med frostsikret vand. De nedgravede slanger har til formål at opfange energien fra jorden, hvor de tilkoblede jordslanger og selve varmepumpen udnytter jordens varme til netop at producere varmen.


Jordvarmepumpens slanger vil typisk være nedgravet i haven i ca. 90 cm dybde, men det vil også være muligt at bore jordslangerne ned i 100-300 meters dybde alt efter dine ønsker. Sidstnævnte kaldes for vertikal jordvarme og er særligt velegnet, hvor haven ikke er så stor, eller hvis du ikke ønsker det gravearbejde, der kræves ved etablering af almindelig jordvarme.


Der findes som nævnt fire forskellige typer af varmepumper. En af de store fordele ved jordvarme og en jordvarmepumpe er, at du her vil opleve en noget højere effektivitet, end hvis du vælger en luft til vand varmepumpe . Samtidig får du også en totalløsning, der for nogle vil være en bedre og mere overskuelig løsning end eksempelvis en luft til luft varmepumpe , der kan fungere som supplement til den eksisterende opvarmning. Og til forskel for de andre varmepumper så slipper du ved jordvarmepumpe for en synlig udedel og støjen forbundet med denne del. Her er således tale om en mere usynlig løsning.

Hvorfor vælge en jordvarmepumpe?

En af de helt store fordele ved en jordvarmepumpe er de økonomiske besparelser, som du har mulighed for at opnå. Et jordvarmeanlæg giver ikke kun mulighed for besparelser på din varmeregning, men lader dig også spare helt op til 50% af dit nuværende energiforbrug. Det gælder især for dig, der på nuværende tidspunkt har et oliefyr. Samtidig har en jordvarmepumpe også en lang levetid og er utrolig driftssikker, hvorved du kan være sikker på en investering, der har tjent sig ind efter et par år.


Derudover får du med en jordvarmepumpe en løsning, der ikke kræver vedligeholdelse. Her er tale om en anlæg med et lukket system, der passer sig selv. Alt, du skal gøre, er at bestille et årligt serviceeftersyn af jordvarmeanlægget. Og så får du med en jordvarmepumpe også en både bæredygtig og miljøvenlig løsning. Det kan derfor godt betale sig at investere i en jordvarmepumpe.

Jordvarmepumpe pris

Jordvarmepumpe pris vil variere alt efter dit behov for varme og ikke mindst det samlede antal kvadratmeter i din bolig. Det betyder også, at prisen for etablering af jordvarme i høj grad afhænger af anlæggets størrelse og fabrikat. Almindelige jordvarmepumper og -anlæg vil typisk have en investering, der er en del lavere end vertikal jordvarme.


Investeringen tjener hurtigt sig selv ind igen og er samtidig også forbundet med rigtig mange fordele. Dertil kommer også, at du har mulighed for at få tilskud i forbindelse med etablering af din nye jordvarmepumpe. Dette er heldigvis noget, din VE-installatør kan hjælpe med. Her på siden har du mulighed for at finde en VE-installatør i din by, som kan hjælpe med både etablering af samt at søge om tilskud til montering af jordvarmepumpe.

Du bør altid vælge en installatør, der er omfattet af en garantiordning. På den måde sikrer du dig bedst som forbruger.

Alle VE-installatører er medlemmer af TEKNIQ Arbejdsgiverne og dermed omfattet af TEKNIQs garantiordning. Det betyder blandt andet, at du har mulighed for at klage over udført arbejde til Ankenævnet for Tekniske Installationer. Får du helt eller delvist medhold i din klage, men kan den indklagede installatør ikke efterleve ankenævnets afgørelse, dækker TEKNIQs Garantiordning op til 150.000 kr. inkl. moms.

0 km.

50 km.

300 km.

Vælg teknologi herunder
varmepumper205
solceller31
solvarme11
biomassefyr9
varmepumpe0
Flere teknologier