Find installatør Spørgsmål & svar Tilskudsmuligheder
Arbejdet er omfattet af TEKNIQs Garantiordning
Installatøren lever op til de kommende krav for tilskud
Installatører i hele landet
Energistyrelsen anbefaler VE-godkendte installatører
Overfladen på en solcelle består af silicium, som omdanner lys til strøm. Silicium er så følsomt, at et solcelleanlæg også producerer strøm på en overskyet dag – men solcellerne producerer selvfølgelig mere strøm på en skyfri dag. Hvor mange solceller man har brug for, afhænger af husstandens forbrug og behov.
For at du kan bruge energien fra solcellerne i din bolig, skal du have en inverter, som konverterer solcellernes jævnstrøm til brugbar vekselstrøm. Der er stor forskel på inverteres effektivitet. De bedste invertere kan have et konverteringstab helt ned omkring de 2 %. Det kan med andre ord godt betale sig at investere lidt ekstra i en effektiv inverter. Inverteren kan placeres inde i huset, i et bryggers eller et andet køligt sted og fylder ikke ret meget.
Den elektricitet, som solcellerne producerer, skal bruges her og nu – den kan ikke oplagres. I de perioder af dagen, hvor et anlæg producerer mere strøm, end husstanden bruger, bliver den overskydende elektricitet sendt videre og solgt til det kollektive elnet. Solceller producerer med andre ord ikke kun billig miljøvenlig energi til husstanden – solceller giver også mulighed for at tjene penge på den overskydende strøm.
En anden attraktiv mulighed for at anvende den overskydende strøm er at kombinere solceller med en varmepumpe. Den overskydende strøm bruges til at drive varmepumpen, som forsyner boligen med varme. Med denne kombination reducerer man husstandens energiforbrug til nær nul.
Din lokale VE-installatør kan fortælle dig meget mere om dine muligheder for at spare penge og mindske husstandens udledning af CO2.
Det eneste, der er nødvendigt for at få solceller, er et tag eller et stykke jord, hvor solcellerne kan placeres. Den optimale placering af solceller er sydvendt med en hældning på mellem 30 og 60 grader. Det er desuden vigtigt, at der ikke er træer, flagstænger, antenner, skorstene eller lignende, der kaster skygge over solcellerne i løbet af dagen.
En godkendt VE-installatør kan hjælpe dig med at finde den helt rigtige placering af dit solcelleanlæg.
Solcelleanlæg kan omsætte solens stråling til strøm ved hjælp af solceller, der er placeret inde i de sorte plader, som man kan se på hustage og lignende, hvor der er opsat solcelleanlæg.
En solcelle består af et materiale, som hedder silicium, og det omdanner lys til strøm – derfor virker dit solcelleanlæg også på en overskyet dag, fordi der stadig trænger lys igennem skyerne. Men reglen er, at jo mere lys der er, desto mere strøm producerer anlægget.
Hvor meget af solens energi, der bliver omdannet til strøm, afhænger af dit anlægs ydeevne.
For at du kan bruge energien fra solcellerne i din bolig, skal du have en inverter, som konverterer strømmen i solcellerne fra jævnstrøm til vekselstrøm. Inverteren kan placeres inde i huset – ofte i et bryggers – og fylder ikke ret meget.
Du bør altid vælge en installatør, der er omfattet af en garantiordning. På den måde sikrer du dig bedst som forbruger.
Alle VE-installatører er medlemmer af TEKNIQ Arbejdsgiverne og dermed omfattet af TEKNIQs garantiordning. Det betyder blandt andet, at du har mulighed for at klage over udført arbejde til Ankenævnet for Tekniske Installationer. Får du helt eller delvist medhold i din klage, men kan den indklagede installatør ikke efterleve ankenævnets afgørelse, dækker TEKNIQs Garantiordning op til 150.000 kr. inkl. moms.