Vi hjælper dig med at finde
en VE-godkendt installatør
til solceller

Find installatør Spørgsmål & svar Tilskudsmuligheder

Hvorfor vælge VE-installatør?

Arbejdet er omfattet af TEKNIQs Garantiordning

Installatøren lever op til de kommende krav for tilskud

Installatører i hele landet

Energistyrelsen anbefaler VE-godkendte installatører

Hvad er solceller?

Overfladen på en solcelle består af silicium, som omdanner lys til strøm. Silicium er så følsomt, at et solcelleanlæg også producerer strøm på en overskyet dag – men solcellerne producerer selvfølgelig mere strøm på en skyfri dag. Hvor mange solceller man har brug for, afhænger af husstandens forbrug og behov.

For at du kan bruge energien fra solcellerne i din bolig, skal du have en inverter, som konverterer solcellernes jævnstrøm til brugbar vekselstrøm. Der er stor forskel på inverteres effektivitet. De bedste invertere kan have et konverteringstab helt ned omkring de 2 %. Det kan med andre ord godt betale sig at investere lidt ekstra i en effektiv inverter. Inverteren kan placeres inde i huset, i et bryggers eller et andet køligt sted og fylder ikke ret meget.

Den elektricitet, som solcellerne producerer, skal bruges her og nu – den kan ikke oplagres. I de perioder af dagen, hvor et anlæg producerer mere strøm, end husstanden bruger, bliver den overskydende elektricitet sendt videre og solgt til det kollektive elnet. Solceller producerer med andre ord ikke kun billig miljøvenlig energi til husstanden – solceller giver også mulighed for at tjene penge på den overskydende strøm.

En anden attraktiv mulighed for at anvende den overskydende strøm er at kombinere solceller med en varmepumpe. Den overskydende strøm bruges til at drive varmepumpen, som forsyner boligen med varme. Med denne kombination reducerer man husstandens energiforbrug til nær nul.

Din lokale VE-installatør kan fortælle dig meget mere om dine muligheder for at spare penge og mindske husstandens udledning af CO2. 

Hvem kan få solceller?

Det eneste, der er nødvendigt for at få solceller, er et tag eller et stykke jord, hvor solcellerne kan placeres. Den optimale placering af solceller er sydvendt med en hældning på mellem 30 og 60 grader. Det er desuden vigtigt, at der ikke er træer, flagstænger, antenner, skorstene eller lignende, der kaster skygge over solcellerne i løbet af dagen.

En godkendt VE-installatør kan hjælpe dig med at finde den helt rigtige placering af dit solcelleanlæg.

Hvilken løsning skal jeg vælge?

Når man investerer i et solvarmeanlæg, skal man først og fremmest afgøre, om man vil have et anlæg, der udelukkende opvarmer boligens brugsvand. Et sådant anlæg koster typisk mellem 20.000 – 35.000 kr. plus udgifter til installation.

Vil man have et anlæg, der både leverer varmt brugsvand og varme til hele boligen, skal man regne med en investering i størrelsesordenen 50.000 – 75.000 kr.

Under alle omstændigheder kan et solvarmeanlæg ikke levere varme til hele boligen hele året rundt. Men et effektivt anlæg kan levere helt op til 80 % af en husstands energiforbrug og dermed give mærkbare besparelser. De sidste 20 % kan man vælge at få via boligens nuværende elvarme eller oliefyr. Eller man kan kombinere sit solvarmeanlæg med en varmepumpe eller et træpillefyr og dermed blive 100 % selvforsynende med varme i sin bolig.

Din lokale VE-installatør kan hjælpe dig med både at vælge den rette løsning og den rette dimensionering. Du finder din nærmeste her:

Hvordan fungerer solceller?

Solcelleanlæg kan omsætte solens stråling til strøm ved hjælp af solceller, der er placeret inde i de sorte plader, som man kan se på hustage og lignende, hvor der er opsat solcelleanlæg.

En solcelle består af et materiale, som hedder silicium, og det omdanner lys til strøm – derfor virker dit solcelleanlæg også på en overskyet dag, fordi der stadig trænger lys igennem skyerne. Men reglen er, at jo mere lys der er, desto mere strøm producerer anlægget.

Hvor meget af solens energi, der bliver omdannet til strøm, afhænger af dit anlægs ydeevne.

For at du kan bruge energien fra solcellerne i din bolig, skal du have en inverter, som konverterer strømmen i solcellerne fra jævnstrøm til vekselstrøm. Inverteren kan placeres inde i huset – ofte i et bryggers – og fylder ikke ret meget.

Du bør altid vælge en installatør, der er omfattet af en garantiordning. På den måde sikrer du dig bedst som forbruger.

Alle VE-installatører er medlemmer af TEKNIQ Arbejdsgiverne og dermed omfattet af TEKNIQs garantiordning. Det betyder blandt andet, at du har mulighed for at klage over udført arbejde til Ankenævnet for Tekniske Installationer. Får du helt eller delvist medhold i din klage, men kan den indklagede installatør ikke efterleve ankenævnets afgørelse, dækker TEKNIQs Garantiordning op til 150.000 kr. inkl. moms.

0 km.

50 km.

300 km.

Vælg teknologi herunder
Varmepumper83
Solceller27
Solvarme12
Biomassefyr11
Flere teknologier