Find installatør Spørgsmål & svar Tilskudsmuligheder
Hvis du overvejer at supplere din nuværende varmekilde med et solvarmeanlæg, så kan du med fordel læse med her. På denne side gør vi dig klogere på solvarme, og hvilke fordele der er forbundet med at få monteret et solfangeranlæg. Ligeledes kan du her på siden også søge efter en godkendt VE-installatør i nærheden af dig, som kan hjælpe dig med at komme godt i gang med at udnytte fordelene ved solvarme.
Solvarme kan være en fordel for dig, der skal til at udskifte dit olie-, gas- eller træpillefyr, eller hvis du ønsker en billigere og mere miljøvenlig energiløsning til opvarmning af vand og bolig. Ligeledes kan du med fordel også vælge solvarme, hvis varmen i din bolig i forvejen kommer fra en el-opvarmet varmtvandsbeholder.
Din lokale VE-installatør kan fortælle meget mere om mulighederne for at spare både penge og udledning af CO2 med en solvarmeløsning.
Et solvarmeanlæg består af en solfanger, der på forsiden er dækket af glas, og som typisk er placeret på dit tag. Når solens stråler opvarmer solfangeren, bliver en række rør med vand opvarmet. Det varme vand føres direkte ned i boligens centralvarmeanlæg og vil derfra kunne udnyttes til både varme gennem radiatoranlægget og varmt brugsvand. Kort sagt er solvarme en vedvarende varmekilde, der kan supplere din nuværende opvarmningsform.
I stedet for at lade det varme vand løbe direkte ned i centralvarmeanlægget kan du alternativt vælge en løsning med solvarme, hvor det varme vand føres ned i en varmtvandsbeholder eller lagertank. Herved kan du lagre solvarmen og det varme vand, så du også kan få glæde af dit solvarmeanlæg de dage, hvor solen ikke skinner.
Et solfangeranlæg kan bruges i alle typer huse, men er mest effektivt om sommeren og på dage, hvor solen skinner fra en skyfri himmel. Solvarme kan ikke fungere som den eneste varmekilde i en bolig, da der typisk ikke vil blive produceret nok varme i vinterhalvåret. Derfor er solvarme ideelt som supplement til opvarmning i boliger med fx olie- eller gasfyr, hvor du således får mulighed for helt at slukke for disse varmekilder i sommerhalvåret og i stedet gøre brug af en miljørigtig løsning.
Solfangere forveksles ofte med solceller, men selvom de ligner hinanden, er der grundlæggende tale om to meget forskellige løsninger. Solceller producerer el, mens solfangere producerer varme.
Alle har mulighed for at få solvarme, så længe du blot har plads til et solvarmeanlæg på enten husets tag eller et stykke jord på din grund. Der kan dog være lokale regler for, hvad du må sætte på dit tag eller på din grund, så det er en god ide at undersøge med din kommune, om der er særlige krav, du skal være opmærksom på.
Den optimale placering af et solfangeranlæg vil være i sydvendt retning med en hældning på mellem 30 og 60 grader, men du vil også kunne opnå besparelser ved at placere anlægget enten øst- eller vestvendt.
Vælger du en solvarmeløsning med enten varmtvandsbeholder eller lagertank, skal der naturligvis også være plads til denne. Beholderen skal kunne rumme cirka 75 liter vand per m2 solfanger på taget, hvorfor dette er vigtigt at tage med i overvejelserne i forhold til placering. Som tommelfingerregel skal der være 1-2 m2 solfanger per person i husstanden.
Alt dette står din lokale VE-installatør klar til hjælpe dig med. VE-installatøren er ekspert i at rådgive om løsninger og dine besparelsesmuligheder, når det kommer til solvarme og solvarmeanlæg.
Når du vælger at investere i et solvarmeanlæg, handler det i første omgang om at vurdere, om det skal være et anlæg, der udelukkende opvarmer brugsvand eller også opvarmer boligen. Et anlæg til opvarmning af brugsvand er typisk en del billigere end et anlæg til både brugsvand og bolig. Så det vil kræve en beregning og vurdering af, hvad der er den bedste løsning for dig.
Hvis du skal af med dit gamle oliefyr, kan du med fordel vælge at kombinere dit solvarmeanlæg med en varmepumpe for at få en helt igennem energieffektiv og miljøvenlig løsning.
En VE-installatør vil kunne hjælpe dig med både at vælge den rette løsning til dit behov og den rette dimensionering af anlægget. Skulle du have yderligere spørgsmål til solvarme eller ønske svar på ”hvad koster et solvarmeanlæg” i forhold til dine behov, kan du her på siden søge efter en VE-installatør i dit lokalområde.
Du bør altid vælge en installatør, der er omfattet af en garantiordning. På den måde sikrer du dig bedst som forbruger.
Alle VE-installatører er medlemmer af TEKNIQ Arbejdsgiverne og dermed omfattet af TEKNIQs garantiordning. Det betyder blandt andet, at du har mulighed for at klage over udført arbejde til Ankenævnet for Tekniske Installationer. Får du helt eller delvist medhold i din klage, men kan den indklagede installatør ikke efterleve ankenævnets afgørelse, dækker TEKNIQs Garantiordning op til 150.000 kr. inkl. moms.