Håndværkerfradrag

Håndværkerfradraget er afskaffet pr. 1. april 2022. Det betyder, at du kun kan få fradrag for håndværksarbejde udført senest den 31. marts 2022 og betalt senest den 31. maj 2022. 

Du kan altså ikke længere få håndværkerfradrag. Der findes dog andre muligheder, hvis du er ude efter økonomisk støtte til energiforbedringer.  

Tilskud og fradrag til varmepumper:

Hvor du førhen har kunne få håndværkerfradrag til varmepumper, er dette ikke længere en mulighed. Du har mulighed for at ansøge om tilskud via bygningspuljen, når den er åben og få tilskud den vej igennem.  

Derudover er der en række andre tilbud, du kan gøre brug af, hvis du ønsker at søge om økonomisk støtte til din varmepumpe. Vi har lavet et samlet overblik over alle muligheder for at få tilskud til varmepumper.

Du kan læse vores guide her: Tilskud til varmepumper.  

De gamle regler om håndværkerfradrag

Fik du ikke del i Energistyrelsens Bygningspulje, men stadig ønsker at installere en varmepumpe, eller ønsker at installere et solcelleanlæg eller et solvarmeanlæg, er det muligt at udnytte dit håndværkerfradrag på den del af regningen, der vedrører arbejdslønnen. 

Det er muligt at få håndværkerfradrag for arbejdsløn i forhold til: 

 • Installation af varmepumper, herunder jordvarmepumper, fx 
  • Varmepumper, herunder luft-til-vand pumpe og luft-til-luft varmepumper med og uden kølefunktion 
  • Jordvarme: Hele jordvarmesystemet, inkl. jordslange 
 • Arbejde på solfangere og solceller.
  • Installation, reparation eller udskiftning af solfangere. 
  • Installation, reparation eller udskiftning af solceller – dog ikke, hvis reglerne for erhvervsmæssig virksomhed anvendes. 
 • Reparation eller udskiftning solvarmeanlæg: Hele solvarmesystemet inklusive varmtvandsbeholder. 

I 2021 er der i alt et fradrag på: 

 • 25.000 kr. pr. person for arbejdsløn til håndværksydelser til energiforbedringer og klimatilpasninger. For at få fradrag for arbejde udført i 2021, skal arbejdet være betalt senest den 28. februar 2022.

I 2022 nedsættes håndværkerfradraget i første omgang og fjernes helt fra 1. april 2022. Indtil 1. april gives der fradrag på:

 • 12.900 kr. pr. person for arbejdsløn til håndværksydelser til energiforbedringer og klimatilpasninger.  

Husk: 
– Der gives kun fradrag for arbejdsløn inkl. moms (ikke for materialer) 
– Betalingen skal foregå elektronisk f.eks. dankort, Mobile Pay mv. (ikke kontanter) 
– Dokumentation for udført arbejde skal gemmes

Læs mere på skat.dk

Aftalen om at afskaffe håndværkerfradraget var et led i en strategi om at lægge en dæmper på en byggebranche, der havde kæmpe optur oven på coronaepidemien. Du kan dog fortsat få servicefradrag.  

Læs mere på skat.dk

Find VE-godkendt installatør

En VE-installatør er en el- eller vvs-installatør, som er specialuddannet og godkendt af Energistyrelsen indenfor vedvarende energi (VE) på ét eller flere af følgende områder: Solceller, solvarme, biovarme og varmepumper.

0 km.

50 km.

300 km.

Vælg teknologi herunder
varmepumper242
solceller45
solvarme10
biomassefyr9
Flere teknologier