Vi hjælper dig med at finde
en VE-godkendt installatør
når du skal have varmepumpe

Find installatør Spørgsmål & svar Tilskudsmuligheder

Tilskud til varmepumper

Det kan være en jungle at finde rundt i alle mulighederne for at få tilskud til varmepumper. De fleste kender til bygningspuljen, hvor man bl.a. kan søge energitilskud ved skift til varmepumpe. Men der er efterhånden en del forskellige muligheder, man kan gøre brug af, hvis man ønsker at søge om tilskud til en varmepumpe. Så hvilke tilskud findes der? Og hvor meget kan man få i tilskud? Vi har samlet alt, du skal vide lige her:

Kan man få tilskud til varmepumper?

Svaret er ganske simpelt: Ja, du kan godt få tilskud til varmepumper. Og der er endda et hav af forskellige muligheder, du kan gøre brug af for på den ene eller anden måde blive hjulpet til at få en varmepumpe. Det betyder, at du kan få tilskud på 17.000 kr. til din luft/vand varmepumpe og 27.000 kr. i tilskud til din jordvarmepumpe.

Mange muligheder for tilskud ved skift til varmepumpe

Hvis du går med ønsket om at udskifte din gamle energikilde med en nyere og mere grøn en af slagsen, er det værd at læse med her. Vi har nemlig lavet et samlet overblik over, hvilke muligheder du har for at få tilskud ved skift til varmepumpe.

De fleste er bekendt med bygningspuljen, der giver mulighed for at søge om tilskud til varmepumper. Dertil kommer det, at realkreditinstituttet Totalkredit tilbyder sine kunder 10.000 kr. ved skift til varmepumpe.

Udover ovenstående muligheder findes også afkoblingspuljen, der kommer ejerne af gasfyr til gode. Det er en ordning, der dækker det gebyr, gasdistributøren tager for at lukke for hanen.

Og der er flere gode nyheder, hvis man ønsker at skifte sit fyr ud med en varmepumpe. Regeringen og Finans Danmark indgik nemlig aftalen ”fyr dit fyr” tilbage i maj. Her er lagt op til en række rabatter på finansieringen til kunder, der udskifter deres oliefyr eller gasfyr med grønne løsninger.

Desuden kan du få glæde af den reducerede elafgift, der nedsætter afgiften på det forbrug, der overstiger 4000 kWh om året, når varmepumpen er sat i drift. Der kan derfor være mange penge at spare ved at skifte til varmepumpe som energiform.

Det samlede overblik over mulighederne for at få tilskud til varmepumper

Varmepumpepuljen

Den første mulighed for at få tilskud til en varmepumpe er ved at søge energitilskud gennem varmepumpepuljen. Her har du mulighed for at søge et kontant tilskud, der typisk på ca. 17.000 kr., når du ønsker at skifte din nuværende energikilde ud med en varmepumpe.

For at kunne søge energitilskud til en varmepumpe gennem varmepumpepuljen, skal du opfylde følgende kriterier:

  • Din bolig skal være en helårsbolig
  • Dit skift til varmepumpe skal ske fra enten oliefyr, gasfyr, biomassefyr eller elvarme
  • Din bolig skal være beliggende uden for et fjernvarmeområde
  • Varmepumpen skal minimum have energimærke A++
  • Installationen af varmepumpen skal ske af en VE-godkendt montør

Du kan søge energitilskud til varmepumpe uanset hvilket energimærke, din bolig har. Vær opmærksom på, at det er en forudsætning, at arbejdet udføres at et firma for at få tilskud til en varmepumpe gennem varmepumpepuljen. Du kan altså ikke gå i gang med et gør-det-selv projekt.

Varmepumpepuljen erstatter bygningspuljen og forventes at åbne for ansøgning igen i foråret 2023.

Du kan læse mere om, hvordan du søger tilskud til din varmepumpe gennem varmepumpepuljen her:

Afkoblingspuljen

En anden mulighed for at få tilskud i forbindelse med skift til varmepumpe er at søge gennem afkoblingsordningen. Med afkoblingsordningen kan du få afkoblingsgebyret dækket, når du ønsker at udskifte dit gasfyr med en varmepumpe. Det kan spare dig for en omkostning på 8.000 kr., når du skifter dit gasfyr ud med en varmepumpe.

For at søge tilskud gennem afkoblingspuljen, skal du opfylde følgende kriterier:

  • Du har et gasfyr
  • Du skal have et årligt forbrug af gas på 100m3-6.000m3
  • Du har ikke et aktivt CVR-nummer med en omsætning på mere end 50.000 kr. i seneste regnskabsår registreret på adressen
  • Du har ikke eller har ikke haft et CVR-nummer registreret på adressen, der i de sidste 3 regnskabsår sammenlagt har modtaget de minimis støtte over 1.500.000 kr.

Realkreditinstituttet Totalkredit

Hvis du har realkreditinstituttet Totalkredit, har du mulighed for at søge om tilskud til varmepumpe gennem dem. De tilbyder et tilskud på 10.000 kr., når du skifter dit gasfyr eller oliefyr ud med en varmepumpe.

For at få tilskud til din varmepumpe gennem Totalkredit, skal du opfylde følgende kriterier:

  • Du skal være kunde hos Totalkredit og have et Totalkreditlån i din bolig
  • Din bolig eller sommerhus skal være beliggende uden for et fjernvarmeområde
  • Du har enten et gasfyr eller oliefyr som din primære varmekilde og udskifter det med en varmepumpe
  • Varmpumpen skal være tilskudsberettiget (minimum energimærke A++)
  • Installationen af varmepumpen skal ske af en VE-godkendt montør

Vær opmærksom på, at du skal have et Totalkredit-værdibevis udstedt af din bankrådgiver, inden du indgår en aftale med et firma om at installere varmepumpen. Du kan kun få glæde af tilskuddet, hvis du benytter dig af et firma til selve udførelsen af installationen. Du kan altså ikke gå i gang med et gør-det-selv projekt.

Du kan ikke søge tilskud til en varmepumpe gennem Totalkredit, hvis du får din varmepumpe på abonnement (også kendt som skrotningsordningen).

Ved siden af tilskudsmulighederne er der en række andre initiativer, som gør det lettere og mere attraktivt at investere i en varmepumpe:

Reducering af elafgiften

Når du har investeret i en varmepumpe, har du mulighed for at få nedsat afgift på det elforbrug, der overstiger 4000 kWh/året.

For at få en reducering af elafgiften skal du opfylde følgende kriterier:

  • Mere end 50% af opvarmningen i din bolig skal komme fra el
  • Din bolig er registreret i BBR som helårsbolig eller sommerhus med el som primær opvarmning (herunder varmepumper)

Du skal søge om reducering af elafgiften hos dit elselskab.

Fyr dit fyr

Hvis du ønsker at udskifte dit oliefyr eller gasfyr med en varmepumpe, har du mulighed for at få rabatter til finansieringen heraf. Regeringen og Finans Danmark har indgået aftalen ”fyr dit fyr”, der skal gøre det mere attraktivt at låne penge til finansieringen af en varmepumpe. ”Fyr dit fyr” er målrettet de boligejere, der ikke kan forvente at blive koblet på fjernvarmenettet.

Helt konkret betyder aftalen, at du har mulighed for at optage lån uden oprettelsesgebyrer og med en lav rente. Lånene udstedes af banker og realkreditinstitutter.

Desuden lægger aftalen op til, at tinglysningsafgiften for lån til udskiftning af oliefyr eller gasfyr bliver fjernet fra januar 2023.

Sådan søger du tilskud fra Varmepumpepuljen

Varmepumpepuljen åbner igen d. 27 maj. 2024 kl. 10.00.

Har du spørgsmål, så se mere under “Ofte stillede spørgsmål

 

1:

Ansøg om tilskud til projekt

Du må gerne indhente tilbud på arbejdet, men du må IKKE have indgået en bindende aftale om installationen.

Læs vores guide til ansøgning om tilskud i Bygningspuljen
2:

Indgå aftale med en VE-installatør.

VE-installatøren hjælper med at finde den helt rigtige løsning til din bygning.

Find VE-installatør her
3:

Sæt arbejdet i gang

Installation af varmepumpe tager typisk 1-2 dage

4:

Modtag dit tilskud, når arbejdet er fuldført

Indsend regnskab og dokumentation for arbejdet til Energistyrelsen, som udbetaler dit tilskud til din NemKonto.

Du kan downloade og anvende følgende skema til projektregnskab til Energistyrelsen:

Priseksempel på tilskud til varmepumpe:

For at give dig en nogenlunde ide om, hvor meget man kan få i tilskud til en varmepumpe, har vi lavet et priseksempel.

Vores regnestykke tager udgangspunkt i et hus på 140 kvadratmeter, der ønsker at skifte gasfyret ud med en varmepumpe.

Kontante tilskud

  • Tilskud fra varmepumpepuljen: 17.000-27.000 kr.
  • Tilskud fra Totalkredit: 10.000 kr.
  • Afkoblingsgebyr på 8.000 kr. betalt af Evida.

Tilskud til finansiering

  • Fritagelse fra tinglysningsafgiften i forbindelse med lånoptagelse ved skift til varmepumpe
  • Lån uden oprettelsesgebyr og med lav rente ved skift fra gasfyr eller oliefyr til varmepumpe

Reducering af elafgiften

Få en reducering af elafgiften på det forbrug, der overstiger 4000 kWh om året

I alt kan du i dette eksempel få et kontant tilskud til din varmpumpe på 32.000-37.000 kr., ligesom du kan opnå andre fordele i forbindelse med dit skift til en varmepumpe.

Har du spørgsmål vedrørende tilskud til varmepumper?

Hvis du har spørgsmål vedrørende tilskud til varmepumper, er du velkommen til at kontakte os eller en af vores VE-godkendte installatører. Her kan du få svar på alle dine spørgsmål, og vi hjælper dig også gerne med at besvare spørgsmål vedrørende hele ansøgningsprocessen, så du kan få glæde af de mange tilskudsmuligheder.

Du bør altid vælge en installatør, der er omfattet af en garantiordning. På den måde sikrer du dig bedst som forbruger.

Alle VE-installatører er medlemmer af TEKNIQ Arbejdsgiverne og dermed omfattet af TEKNIQs garantiordning. Det betyder blandt andet, at du har mulighed for at klage over udført arbejde til Ankenævnet for Tekniske Installationer. Får du helt eller delvist medhold i din klage, men kan den indklagede installatør ikke efterleve ankenævnets afgørelse, dækker TEKNIQs Garantiordning op til 150.000 kr. inkl. moms.

Hvad er VE-Godkendelsesordningen?

ve-godkendt-installatoer

VE-godkendelsesordningen er den officielle danske ordning for installatører og montører af små vedvarende energi-anlæg. Ordningen omfatter varmepumper, solceller, solvarme og biomassefyr og administreres af Energistyrelsen.

VE-godkendelsesordningen betyder bl.a., at virksomheden har en særligt uddannet medarbejder, der er dedikeret til at sikre høj kvalitet i virksomhedens arbejde på området, og at virksomheden har et overvåget kvalitetsledelsessystem, der minimerer risikoen for fejl.

Alle virksomheder på VE-installatør.dk er medlem af VE-Godkendelsesordningen. Alle VE-godkendte virksomheder kan findes på Energistyrelsens oversigt på SparEnergi

0 km.

50 km.

300 km.

Vælg teknologi herunder
varmepumper246
solceller50
solvarme10
biomassefyr9
Flere teknologier